COMPACTMOTORSPORTS
Welcome to Malaysian Keicar Dragger Clan & 1stop Performance Parts Centre



 
PortalHomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog inCalendar
Clock
Translator
July 2018
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
CalendarCalendar
Latest topics
» Salam 2018
Sat 5 May - 6:19 by red_k

» jimat minyak
Tue 14 Jul - 16:14 by caroulx

» Salam perkenalan..
Tue 14 Jul - 16:11 by caroulx

» Salam perkenalan
Thu 2 Oct - 4:18 by Edzuan

» carI Rakan seperjuangan kcar
Mon 22 Sep - 1:49 by kancil 4543

» Salam Perkenalan
Fri 12 Sep - 3:46 by zakiemlk

» salam perkenalan
Thu 14 Aug - 16:29 by ferulnbm

» Newbies Perkenalkan diri
Thu 14 Aug - 6:48 by genji kuwahara

» mohon pendapat camne nk route piping intercooler ni
Thu 10 Jul - 16:44 by mesin tebu


Share | 
 

 asap warne putih and bau hangit terbakar

Go down 
AuthorMessage
omlato



Number of posts : 54
Birthday : 15/09/1988
Age : 29
Location : EQUINE PARK
Registration date : 25/08/2010

PostSubject: asap warne putih and bau hangit terbakar   Wed 30 Mar - 8:57

hallu geng2 compact semua..
kete sy dh sakit
mengeluarkan asap putih and hangit terbakar
simptom apakah itu....
bele dh running lame xkuar plak kjp ade kjp xde
tp ble start mmg kuar asp 2 Question
tande nk kuar duit banyak ke
minta pertolongan semua Smile
Back to top Go down
View user profile
matnoor
Dragger
Dragger
avatar

Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 31
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Thu 31 Mar - 10:07

ada pomen ckp asap putih kluar mmg besa bila waktu pagi, x pasti bila waktu slps tu,

kalo kluar asap putih ikt pglmn aku sblm ni mmg kena stnby byk duit la hehehe...asap putih maybe piston pecah, valve seal out, piston ring nk kna tukar, atau oil seal tebo dah out..tp, pomen lagi pro bnda2 mcm ni huhu..x tau apa prob sbnr..huhu
Back to top Go down
View user profile
mamat999
Dragger
Dragger
avatar

Number of posts : 192
Birthday : 22/07/1984
Age : 33
Location : terengganu
Registration date : 19/04/2010

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Fri 1 Apr - 5:52

asap kuar kt area mne tu.
mungkin turbo dah leak.
Back to top Go down
View user profile
omlato



Number of posts : 54
Birthday : 15/09/1988
Age : 29
Location : EQUINE PARK
Registration date : 25/08/2010

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Fri 1 Apr - 7:27

kuar bahagian ekzos..tp kuar die 2 time start kete ble dh lame bgerak xde la plak..
asp kuar mcam sate dh.. cyclops
agk2 ape msalah 2 mushkil gak sbb die kuar x btrusan...
enjin ok x mngeluarkan bunyi yang pelik...
die jd lps aku servis kete minggu lps.
aku try havoline 20/50
pas 2 enjin timing pn lari gak..
adakh dr ketidaksuaian minyak itu atau lain2 hal

tlg harap dapat bantu
Back to top Go down
View user profile
Bearz
Moderator
Moderator


Number of posts : 564
Registration date : 21/09/2007

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Sat 2 Apr - 17:22

mengikut ape yg ko ckp....lps servis jadi mcm tu ek...mayb minyak hitam ko terlebih....dan x sesuai kot........
Back to top Go down
View user profile
Mr.X

avatar

Number of posts : 69
Birthday : 20/07/1983
Age : 34
Location : Rawang, Keramat dan seantero dgnnye...
Registration date : 19/08/2010

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Sun 3 Apr - 14:12

Yep..betul cakap bearz...aku baru je tukar minyak itam minggu lepas..asap putih kuar time nak start enjin kete... pastu da ok..tp kuar la skit klu tekan minyak time nak gerak kat traffic light..aku rase minyak itam lebih.. ape2 pun try check kat pomen bertauliah le...klu nak kepastian...
Back to top Go down
View user profile
omlato



Number of posts : 54
Birthday : 15/09/1988
Age : 29
Location : EQUINE PARK
Registration date : 25/08/2010

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Mon 4 Apr - 2:10

owh yeke mgkin jgak sbb akrang dh x kuar asap dh tp timing jd tinggi lak skrg nie klu on a/c lg nk cecah rpm -2
ingt nk tukar je minyak itam lain
atau pe pndapat tuan2 smua
Back to top Go down
View user profile
fakhrul
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 693
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Mon 4 Apr - 4:31

omlato wrote:
owh yeke mgkin jgak sbb akrang dh x kuar asap dh tp timing jd tinggi lak skrg nie klu on a/c lg nk cecah rpm -2
ingt nk tukar je minyak itam lain
atau pe pndapat tuan2 smua
pasal kes minyak hitam ni aku ade experience jgk,
masa tgh merembat kereta kuar asap putih berkepok2..
pastu ade pomen hensem cakap ngan aku pakai penjoil performance kot namanya,
aku pakai skarang alhamdulillah tiada lagi masalah tu berlaku..
terima kasih kepada pomen itu serta minyak hitam tu..
Back to top Go down
View user profile
omlato



Number of posts : 54
Birthday : 15/09/1988
Age : 29
Location : EQUINE PARK
Registration date : 25/08/2010

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Tue 5 Apr - 3:48

half problem solve....
asap putih dh x kuar dh
mungkin psal tlbih minyak itam kot...
hanya 1 je lg masalah..
rpm pnye la tinggi...

ble start rpm dkt 1 1/2 n klu on a/c die pg lak sampai 2 mengaum enjin
edjust cable pn xleh gak
apa msalahnya ye...
hrp dpt membantu
Back to top Go down
View user profile
awent77

avatar

Number of posts : 111
Location : Sunway Damansara
Registration date : 24/11/2009

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Tue 5 Apr - 8:32

cuba start enjin, on aircond adjust skru vacum aircond tepi trotlebody,pusing smp timing aircond rendah,of aircond....kalau idle rendah naikan skit timing.

just my 2cents.Gud luck.....
Back to top Go down
View user profile http://www.smokerhaven77.com
afad382

avatar

Number of posts : 71
Location : ipoh
Registration date : 20/12/2010

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Fri 8 Apr - 22:53

aku pun ada simptom cmni. asap putih kebiruan kuar dr hose breather blkg blok tu dan jg kuar dr breather dr rocer cover. tp 1 kemusykilan, bila tgh drive dn aku slow kan kereta dan berhenti (cth di trafc light) asap ('selonggok' asap)akan kuar tiba2 dr ejos. keadaan mcm tebo kong tp lps berhenti kete je asap tu kuar.. bila drive semula xde dh asap tu.. bila stop ada balik.. hose tebo bersih xde minyak..

ada yg kata psl: 1) piston ring 2) valve seal 3) xde plk kata psl piston crack

apa kata korg? newbie

kes spt di up dlm 'simptom head/piston crack'
Back to top Go down
View user profile
mamat999
Dragger
Dragger
avatar

Number of posts : 192
Birthday : 22/07/1984
Age : 33
Location : terengganu
Registration date : 19/04/2010

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Sat 9 Apr - 10:01

afad382 wrote:
aku pun ada simptom cmni. asap putih kebiruan kuar dr hose breather blkg blok tu dan jg kuar dr breather dr rocer cover. tp 1 kemusykilan, bila tgh drive dn aku slow kan kereta dan berhenti (cth di trafc light) asap ('selonggok' asap)akan kuar tiba2 dr ejos. keadaan mcm tebo kong tp lps berhenti kete je asap tu kuar.. bila drive semula xde dh asap tu.. bila stop ada balik.. hose tebo bersih xde minyak..

ada yg kata psl: 1) piston ring 2) valve seal 3) xde plk kata psl piston crack

apa kata korg? newbie

kes spt di up dlm 'simptom head/piston crack'

aku pnah kena simptom lebih kurang camni.
pas cek upenye head ngan pisten crack.
Back to top Go down
View user profile
afad382

avatar

Number of posts : 71
Location : ipoh
Registration date : 20/12/2010

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Sat 9 Apr - 19:44

valve seal dh tuko, head pun dh tuko (crack hair line di tiga2 mata plug) tp masih berasap di tempat sama.. so bila sume dh tuko aku rs konfem piston ni. skrg pun mkn myk itam ni jenuh asyik topup je..
tgok la ada modal turun enjin bwk masuk piston 72mm ke.. insyallah akan aku update nti..
Back to top Go down
View user profile
afad382

avatar

Number of posts : 71
Location : ipoh
Registration date : 20/12/2010

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Wed 18 May - 17:50

update: tuko pisten 72 + tuko brg2 dlmn tp keadaan std + port polish.
skrg running in tp asap putih masih kuar tp bila kete nk berhenti aje (bkn dh berhenti tp kete tgh slow dan berhenti). nape yek? tgh jln xde asap kuar ishhhhh
Back to top Go down
View user profile
afad382

avatar

Number of posts : 71
Location : ipoh
Registration date : 20/12/2010

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Wed 8 Jun - 15:55

asap tu mgkin ada kena mengena dgn tebo ke?
Back to top Go down
View user profile
consonar
Active in DRAG


Number of posts : 245
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Thu 9 Jun - 3:39

afad... tebo pun bleh jadi... check jugak breather belakang blok tu, takut ada kotoran2 yg menyebabkan ia tersumbat
Back to top Go down
View user profile
afad382

avatar

Number of posts : 71
Location : ipoh
Registration date : 20/12/2010

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Thu 9 Jun - 16:50

jep.. aku kira overhaul njin tu mgkin ke breather blok sumbat? aku skrg suspek seal atau ring2 tebo (xtau istilah tepat) yg ke monifol ejos tu yg prob dan menyebabkn fin blah dlm tebo x function dgn baik.. boosting pun lambat sgt, ejas tulang ikan pun sama je boost lmbt.. mgkin sbb tu tebo hangit.

1 lg nk tanya, mgkin ke jg sbb actuator jem sbb boost lmbt masuk? actuator ketat sgt ke? tekan2 minyak bagai nk rak tp boost dr 0 nak ke 0.5 njin mengerang.

aku akan cuba buat apa yg jep suruh n buat apa yg aku rasa nak buat he3

tq jep Smile
Back to top Go down
View user profile
afad382

avatar

Number of posts : 71
Location : ipoh
Registration date : 20/12/2010

PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   Sun 3 Jul - 17:05

last week repair tebo (beli tebo kit) masalah asap trus hilang.. punca nk repair tebo tu sbb kete tgh otr asap mmg xkurg2 kuar (simpom asas tebo kong).. lps bogelkan tebo tgok mcm xde leak. dh alang2 buka tuko je seal2 n ring2. so far ok le xde asap kuar lg.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: asap warne putih and bau hangit terbakar   

Back to top Go down
 
asap warne putih and bau hangit terbakar
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
COMPACTMOTORSPORTS :: Friends of Compactmotorsports :: General Technical-
Jump to: