COMPACTMOTORSPORTS
Welcome to Malaysian Keicar Dragger Clan & 1stop Performance Parts Centre



 
PortalHomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog inCalendar
Clock
Similar topics
    Translator
    December 2016
    MonTueWedThuFriSatSun
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031 
    CalendarCalendar
    Latest topics
    » jimat minyak
    Tue 14 Jul - 16:14 by caroulx

    » Salam perkenalan..
    Tue 14 Jul - 16:11 by caroulx

    » Salam perkenalan
    Thu 2 Oct - 4:18 by Edzuan

    » carI Rakan seperjuangan kcar
    Mon 22 Sep - 1:49 by kancil 4543

    » Salam Perkenalan
    Fri 12 Sep - 3:46 by zakiemlk

    » salam perkenalan
    Thu 14 Aug - 16:29 by ferulnbm

    » Newbies Perkenalkan diri
    Thu 14 Aug - 6:48 by genji kuwahara

    » mohon pendapat camne nk route piping intercooler ni
    Thu 10 Jul - 16:44 by mesin tebu

    » 850t ...?
    Thu 10 Jul - 15:11 by utt


    Share | 
     

     masalah temp bila boosting

    View previous topic View next topic Go down 
    AuthorMessage
    sipanitera
    Active in Uphill Racing
    Active in Uphill Racing


    Number of posts : 80
    Registration date : 24/02/2010

    PostSubject: masalah temp bila boosting   Wed 23 Nov - 14:41

    baru2 nie aku rebuild balik enjin l2 aku..
    siap2 tuka waterpump baru semua lah..radiator siap pakai custom aloi,termostat pakai balik..
    kecuali oil cooler jer tak pakai..buat masa skang aku set boosting 1.5bar shj..masalah die temp cepat sgt naek bila boosting lama(bila pusing track takan nk bwk 60kmh without boosting plak kan?)bila kau test otr jalan lama-lama(maintain speed dgn kadar boosting kejap2..kire normal drivingla) n lepak2 time jem kat kl takde lak temp nk naek sampai ke H..bila bwk laju full boost mak aih naek macam apa jer temp..tak sampai 5-10minute dah boleh nk jejak kat H..apa masalah beliau sebenarnyer?ada hos tersumbat ke?water cooling system L2 nie mcm mana sebenarnyer?ada ke paip2 yg bleh menyebab kan die tersumbat selain dari radiator tersumbat?ke head gasket bocor ke?before aku cuba pakai fan depan..tp result sama..so aku bukak fan depan..fan asal dah siap buat direct..pun sama gak..mintak jasa baek kengkawan yg tau apa lagi yg patut dibuat??fedup dah nie... affraid


    Last edited by sipanitera on Wed 23 Nov - 15:18; edited 1 time in total
    Back to top Go down
    View user profile
    red_k
    Admin
    Admin


    Number of posts : 2938
    Birthday : 30/08/1980
    Age : 36
    Location : COMPACT Central
    Registration date : 20/09/2007

    PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Wed 23 Nov - 14:50

    Ni sedikit tip la....try mod oil return dari tebo ko tuh trus ke oil pan....and oil pump punya flow kene mod.....temp tinggi pon disebabkan minyak itam gak....minyak masuk kat turbo tuh kuar memang panas,,,,,,kalo direct masuk trus kan oil pan kan sedap skit...nanti meh tgk kat kete merah aku ujang buat,,,bab mod flow minyak itAm kat oil pump tuh...susah nak describe..tuh kene tanya pomen....

    _________________

    Keicar4Life Blog
    www.keicar4life.blogspot.com
    Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
    Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
    Back to top Go down
    View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
    sipanitera
    Active in Uphill Racing
    Active in Uphill Racing


    Number of posts : 80
    Registration date : 24/02/2010

    PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Wed 23 Nov - 15:09

    ni yg ko ada citer kat aku itu ari..aku ingat2...akan aku usul kan ke big boss nant...tp aku rasa mod yg kat oil pump tu wan ada ckp kat man..aku rasa beliau dah buat dah..
    Back to top Go down
    View user profile
    fakhrul
    Active in Uphill Racing
    Active in Uphill Racing


    Number of posts : 693
    Registration date : 01/03/2010

    PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Wed 23 Nov - 16:30

    ko punya segala host radiator penah tukar tak..?
    klau dah lama sgt dia berkerak kat dlm n mengeras lalu reput,
    acer tuka segala bana host tu..
    Back to top Go down
    View user profile
    sipanitera
    Active in Uphill Racing
    Active in Uphill Racing


    Number of posts : 80
    Registration date : 24/02/2010

    PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Wed 23 Nov - 23:29

    seperti di beritau aku dah siap tukar baru semua...segala hos radiator bagai...tp takpe ada few yg tak tukar nant aku check balik
    Back to top Go down
    View user profile
    red_k
    Admin
    Admin


    Number of posts : 2938
    Birthday : 30/08/1980
    Age : 36
    Location : COMPACT Central
    Registration date : 20/09/2007

    PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Thu 24 Nov - 1:45

    sipanitera wrote:
    ni yg ko ada citer kat aku itu ari..aku ingat2...akan aku usul kan ke big boss nant...tp aku rasa mod yg kat oil pump tu wan ada ckp kat man..aku rasa beliau dah buat dah..

    Tu mod pressure...ni mod flow minyak tuh kasi cpat sampai kat oil pan tuh....cpat sejuk....nanti kalo aku ade sample aku amik pic....

    Pape pon kita cuba jek.....insyallah menjadi.....

    _________________

    Keicar4Life Blog
    www.keicar4life.blogspot.com
    Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
    Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
    Back to top Go down
    View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
    payed4115



    Number of posts : 7
    Birthday : 01/01/1983
    Age : 33
    Location : KL-KEL-THAI
    Registration date : 16/07/2010

    PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Thu 24 Nov - 7:48

    head masa rebuild enjin tu ade cek ok ker tak... ade jugak kes yg problem head...
    try wat compresion test dulu la.. tgk brape bacaan utk ketiga-tiga piston.
    Back to top Go down
    View user profile
    bluethunder
    Active in DRAG


    Number of posts : 52
    Birthday : 09/04/1978
    Age : 38
    Location : pahang-n9-subang jaya...
    Registration date : 02/03/2010

    PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Thu 24 Nov - 15:18

    buka head , try hantar skim ngan test bubble...takut head ada crack ....kalu tgk dgn mata kasar, x kan nampak punya...
    Back to top Go down
    View user profile
    sipanitera
    Active in Uphill Racing
    Active in Uphill Racing


    Number of posts : 80
    Registration date : 24/02/2010

    PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Thu 24 Nov - 16:15

    payed4115 wrote:
    head masa rebuild enjin tu ade cek ok ker tak... ade jugak kes yg problem head...
    try wat compresion test dulu la.. tgk brape bacaan utk ketiga-tiga piston.

    compresion test dah buat..tiga2 cylinder ok..
    Back to top Go down
    View user profile
    sipanitera
    Active in Uphill Racing
    Active in Uphill Racing


    Number of posts : 80
    Registration date : 24/02/2010

    PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Thu 24 Nov - 16:17

    bluethunder wrote:
    buka head , try hantar skim ngan test bubble...takut head ada crack ....kalu tgk dgn mata kasar, x kan nampak punya...

    buble test tu mcm mana bro???bleh di usulkan jugak ni..thanks.
    Back to top Go down
    View user profile
    red_k
    Admin
    Admin


    Number of posts : 2938
    Birthday : 30/08/1980
    Age : 36
    Location : COMPACT Central
    Registration date : 20/09/2007

    PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Fri 25 Nov - 1:49

    sipanitera wrote:
    bluethunder wrote:
    buka head , try hantar skim ngan test bubble...takut head ada crack ....kalu tgk dgn mata kasar, x kan nampak punya...

    buble test tu mcm mana bro???bleh di usulkan jugak ni..thanks.

    Haha yup leh bagi more info pasal buble test nih...

    _________________

    Keicar4Life Blog
    www.keicar4life.blogspot.com
    Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
    Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
    Back to top Go down
    View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
    bluethunder
    Active in DRAG


    Number of posts : 52
    Birthday : 09/04/1978
    Age : 38
    Location : pahang-n9-subang jaya...
    Registration date : 02/03/2010

    PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Sun 27 Nov - 8:38

    sipanitera wrote:
    bluethunder wrote:
    buka head , try hantar skim ngan test bubble...takut head ada crack ....kalu tgk dgn mata kasar, x kan nampak punya...

    buble test tu mcm mana bro???bleh di usulkan jugak ni..thanks.




    bawak head tu ke kodai mechine shop, suruh dio test head tu ado crak ke x. diaorg taw la nk wt cmner...
    Back to top Go down
    View user profile
    Sponsored content




    PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Today at 21:50

    Back to top Go down
     
    masalah temp bila boosting
    View previous topic View next topic Back to top 
    Page 1 of 1
     Similar topics
    -
    » Segala Persoalan V8

    Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
    COMPACTMOTORSPORTS :: Friends of Compactmotorsports :: General Technical-
    Jump to: