COMPACTMOTORSPORTS
Welcome to Malaysian Keicar Dragger Clan & 1stop Performance Parts Centre



 
PortalHomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog inCalendar
Clock
Translator
July 2018
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
CalendarCalendar
Latest topics
» Salam 2018
Sat 5 May - 6:19 by red_k

» jimat minyak
Tue 14 Jul - 16:14 by caroulx

» Salam perkenalan..
Tue 14 Jul - 16:11 by caroulx

» Salam perkenalan
Thu 2 Oct - 4:18 by Edzuan

» carI Rakan seperjuangan kcar
Mon 22 Sep - 1:49 by kancil 4543

» Salam Perkenalan
Fri 12 Sep - 3:46 by zakiemlk

» salam perkenalan
Thu 14 Aug - 16:29 by ferulnbm

» Newbies Perkenalkan diri
Thu 14 Aug - 6:48 by genji kuwahara

» mohon pendapat camne nk route piping intercooler ni
Thu 10 Jul - 16:44 by mesin tebu


Share | 
 

 masalah temp bila boosting

Go down 
AuthorMessage
sipanitera
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 80
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: masalah temp bila boosting   Wed 23 Nov - 14:41

baru2 nie aku rebuild balik enjin l2 aku..
siap2 tuka waterpump baru semua lah..radiator siap pakai custom aloi,termostat pakai balik..
kecuali oil cooler jer tak pakai..buat masa skang aku set boosting 1.5bar shj..masalah die temp cepat sgt naek bila boosting lama(bila pusing track takan nk bwk 60kmh without boosting plak kan?)bila kau test otr jalan lama-lama(maintain speed dgn kadar boosting kejap2..kire normal drivingla) n lepak2 time jem kat kl takde lak temp nk naek sampai ke H..bila bwk laju full boost mak aih naek macam apa jer temp..tak sampai 5-10minute dah boleh nk jejak kat H..apa masalah beliau sebenarnyer?ada hos tersumbat ke?water cooling system L2 nie mcm mana sebenarnyer?ada ke paip2 yg bleh menyebab kan die tersumbat selain dari radiator tersumbat?ke head gasket bocor ke?before aku cuba pakai fan depan..tp result sama..so aku bukak fan depan..fan asal dah siap buat direct..pun sama gak..mintak jasa baek kengkawan yg tau apa lagi yg patut dibuat??fedup dah nie... affraid


Last edited by sipanitera on Wed 23 Nov - 15:18; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
red_k
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 2940
Birthday : 30/08/1980
Age : 37
Location : COMPACT Central
Registration date : 20/09/2007

PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Wed 23 Nov - 14:50

Ni sedikit tip la....try mod oil return dari tebo ko tuh trus ke oil pan....and oil pump punya flow kene mod.....temp tinggi pon disebabkan minyak itam gak....minyak masuk kat turbo tuh kuar memang panas,,,,,,kalo direct masuk trus kan oil pan kan sedap skit...nanti meh tgk kat kete merah aku ujang buat,,,bab mod flow minyak itAm kat oil pump tuh...susah nak describe..tuh kene tanya pomen....

_________________

Keicar4Life Blog
www.keicar4life.blogspot.com
Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
Back to top Go down
View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
sipanitera
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 80
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Wed 23 Nov - 15:09

ni yg ko ada citer kat aku itu ari..aku ingat2...akan aku usul kan ke big boss nant...tp aku rasa mod yg kat oil pump tu wan ada ckp kat man..aku rasa beliau dah buat dah..
Back to top Go down
View user profile
fakhrul
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 693
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Wed 23 Nov - 16:30

ko punya segala host radiator penah tukar tak..?
klau dah lama sgt dia berkerak kat dlm n mengeras lalu reput,
acer tuka segala bana host tu..
Back to top Go down
View user profile
sipanitera
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 80
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Wed 23 Nov - 23:29

seperti di beritau aku dah siap tukar baru semua...segala hos radiator bagai...tp takpe ada few yg tak tukar nant aku check balik
Back to top Go down
View user profile
red_k
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 2940
Birthday : 30/08/1980
Age : 37
Location : COMPACT Central
Registration date : 20/09/2007

PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Thu 24 Nov - 1:45

sipanitera wrote:
ni yg ko ada citer kat aku itu ari..aku ingat2...akan aku usul kan ke big boss nant...tp aku rasa mod yg kat oil pump tu wan ada ckp kat man..aku rasa beliau dah buat dah..

Tu mod pressure...ni mod flow minyak tuh kasi cpat sampai kat oil pan tuh....cpat sejuk....nanti kalo aku ade sample aku amik pic....

Pape pon kita cuba jek.....insyallah menjadi.....

_________________

Keicar4Life Blog
www.keicar4life.blogspot.com
Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
Back to top Go down
View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
payed4115

avatar

Number of posts : 7
Birthday : 01/01/1983
Age : 35
Location : KL-KEL-THAI
Registration date : 16/07/2010

PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Thu 24 Nov - 7:48

head masa rebuild enjin tu ade cek ok ker tak... ade jugak kes yg problem head...
try wat compresion test dulu la.. tgk brape bacaan utk ketiga-tiga piston.
Back to top Go down
View user profile
bluethunder
Active in DRAG


Number of posts : 52
Birthday : 09/04/1978
Age : 40
Location : pahang-n9-subang jaya...
Registration date : 02/03/2010

PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Thu 24 Nov - 15:18

buka head , try hantar skim ngan test bubble...takut head ada crack ....kalu tgk dgn mata kasar, x kan nampak punya...
Back to top Go down
View user profile
sipanitera
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 80
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Thu 24 Nov - 16:15

payed4115 wrote:
head masa rebuild enjin tu ade cek ok ker tak... ade jugak kes yg problem head...
try wat compresion test dulu la.. tgk brape bacaan utk ketiga-tiga piston.

compresion test dah buat..tiga2 cylinder ok..
Back to top Go down
View user profile
sipanitera
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 80
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Thu 24 Nov - 16:17

bluethunder wrote:
buka head , try hantar skim ngan test bubble...takut head ada crack ....kalu tgk dgn mata kasar, x kan nampak punya...

buble test tu mcm mana bro???bleh di usulkan jugak ni..thanks.
Back to top Go down
View user profile
red_k
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 2940
Birthday : 30/08/1980
Age : 37
Location : COMPACT Central
Registration date : 20/09/2007

PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Fri 25 Nov - 1:49

sipanitera wrote:
bluethunder wrote:
buka head , try hantar skim ngan test bubble...takut head ada crack ....kalu tgk dgn mata kasar, x kan nampak punya...

buble test tu mcm mana bro???bleh di usulkan jugak ni..thanks.

Haha yup leh bagi more info pasal buble test nih...

_________________

Keicar4Life Blog
www.keicar4life.blogspot.com
Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
Back to top Go down
View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
bluethunder
Active in DRAG


Number of posts : 52
Birthday : 09/04/1978
Age : 40
Location : pahang-n9-subang jaya...
Registration date : 02/03/2010

PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   Sun 27 Nov - 8:38

sipanitera wrote:
bluethunder wrote:
buka head , try hantar skim ngan test bubble...takut head ada crack ....kalu tgk dgn mata kasar, x kan nampak punya...

buble test tu mcm mana bro???bleh di usulkan jugak ni..thanks.




bawak head tu ke kodai mechine shop, suruh dio test head tu ado crak ke x. diaorg taw la nk wt cmner...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: masalah temp bila boosting   

Back to top Go down
 
masalah temp bila boosting
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
COMPACTMOTORSPORTS :: Friends of Compactmotorsports :: General Technical-
Jump to: