COMPACTMOTORSPORTS
Welcome to Malaysian Keicar Dragger Clan & 1stop Performance Parts Centre



 
PortalHomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog inCalendar
Clock
Translator
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
Latest topics
» jimat minyak
Tue 14 Jul - 16:14 by caroulx

» Salam perkenalan..
Tue 14 Jul - 16:11 by caroulx

» Salam perkenalan
Thu 2 Oct - 4:18 by Edzuan

» carI Rakan seperjuangan kcar
Mon 22 Sep - 1:49 by kancil 4543

» Salam Perkenalan
Fri 12 Sep - 3:46 by zakiemlk

» salam perkenalan
Thu 14 Aug - 16:29 by ferulnbm

» Newbies Perkenalkan diri
Thu 14 Aug - 6:48 by genji kuwahara

» mohon pendapat camne nk route piping intercooler ni
Thu 10 Jul - 16:44 by mesin tebu

» 850t ...?
Thu 10 Jul - 15:11 by utt


Share | 
 

 Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
zer4



Number of posts : 22
Birthday : 29/04/1986
Age : 30
Location : Tg.malim -> Selayang
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Mon 22 Mar - 7:30

salam smua..adekah betol thread aku ni..??hehe

aku ade satu soklan berkaitan high cam ni..
- adakah efisien utk mggunakan high cam ni, efisien tang mana tu??
- adakah kelebihan di pick up, top end ataupun tmbah HP..
- seswai tak utk kegunaan daily use..

*sori la lau soklan ni nmpak budus skek,nubie pnye soklan...
Back to top Go down
View user profile
panjang
Active in DRAG


Number of posts : 206
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Mon 22 Mar - 8:51

soalan ni sesuai di jawab oleh KING OF CAM mr derih gemuk
Back to top Go down
View user profile
zUrA^AniEySzA
Active in DRAG


Number of posts : 281
Birthday : 07/10/1985
Age : 31
Location : sErEmbAn-sEri kEmbAngAn-sErEmbAn
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Mon 22 Mar - 11:46

panjang wrote:
soalan ni sesuai di jawab oleh KING OF CAM mr derih gemuk

sUh DiO mAsUk dOrEiH... dEn nAk tAhU gAk NiE...AhAks....
Back to top Go down
View user profile http://www.facebook.com/AzUrA.AzLi
MAKitam
Moderator
Moderator


Number of posts : 474
Location : melaka
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Mon 22 Mar - 13:58

btol 2....yb kenzo je yg katam bab cam ni....dia ade dgree dlm cam ooo... Laughing
























cabutttttt.............
Back to top Go down
View user profile
zer4



Number of posts : 22
Birthday : 29/04/1986
Age : 30
Location : Tg.malim -> Selayang
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Tue 23 Mar - 15:55

hahaha..yg mana otai2 cam tu masuk2 cpt...... aku stakat cam Honda EX Lima aku teror la...hihihi....
Back to top Go down
View user profile
zer4



Number of posts : 22
Birthday : 29/04/1986
Age : 30
Location : Tg.malim -> Selayang
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Thu 25 Mar - 3:58

xdak sape yg tau ke pasal high cam ni...hurmm...
aku pon teringin gak nk tau pasal high ca ni..
Back to top Go down
View user profile
ferulnbm
Moderator
Moderator


Number of posts : 394
Birthday : 14/11/1983
Age : 33
Location : rawang,n9
Registration date : 23/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Thu 25 Mar - 6:38

alamak topic best ni.
rasa macam nak pakai je cam ni. memandang kan kesempitan semuanya duniawi
Back to top Go down
View user profile
limeston09



Number of posts : 136
Location : Melaka
Registration date : 18/03/2009

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Thu 25 Mar - 15:17

ferulnbm wrote:
alamak topic best ni.
rasa macam nak pakai je cam ni. memandang kan kesempitan semuanya duniawi


ko ni perul...bab wayang mmg pandai...
pdhal kek keto tuh da brup brap brup brap....
cito la...jgn la kedokot bonar...
ilmu cam ni sumo duniawi la..xleh bwk masuk kubur...apo kato kau share...





wakakakakakakka.....
Back to top Go down
View user profile
MAKitam
Moderator
Moderator


Number of posts : 474
Location : melaka
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Thu 25 Mar - 15:26

ye la....cite la skit...nak tahu jgk psl cam ni...newbis ni....
Back to top Go down
View user profile
jai



Number of posts : 29
Location : kota kinabalu,sabah
Registration date : 05/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Thu 25 Mar - 16:22

pakai hi-cam mmg mantap..keta jadi kuat,boost naik..pickup pun naik..hehe
Back to top Go down
View user profile
raw_board
Moderator
Moderator


Number of posts : 66
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Thu 25 Mar - 17:06

ooooo kire best la pkai cam nie erk?
berapa rege die erk?
nak menabung la camnie....
nak gak rasa kete jadi laju cam ferul brup brap....
Back to top Go down
View user profile
red_k
Admin
Admin


Number of posts : 2938
Birthday : 30/08/1980
Age : 36
Location : COMPACT Central
Registration date : 20/09/2007

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Fri 26 Mar - 1:46

ahha aku nak komen tapi aku tak pakai lagi ,,tapi range harge dlm bawah rm1000 UTK MADE IN MSIA .... kalo luar nye dlm bawah rm1600 ikut currency ...

_________________

Keicar4Life Blog
www.keicar4life.blogspot.com
Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
Back to top Go down
View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
consonar
Active in DRAG


Number of posts : 245
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Fri 26 Mar - 2:02

hi cam ni kira mmg bagus laa utk kaki2 racing.. atau kaki2 yg tak racing untuk jadi laju...

atas faktor2 yg inginkan kuasa, maka adalah kedai2 yg membuat cam profile tinggi macam ni...

aku ade satu soklan berkaitan high cam ni..
- adakah efisien utk mggunakan high cam ni, efisien tang mana tu??
- adakah kelebihan di pick up, top end ataupun tmbah HP..
- seswai tak utk kegunaan daily use..

-efisen laaa, sebab bila kereta semakin pantas, piston akan laju, jadi time ni laa kita nak valve intake buka lama utk paksa udara n minyak masuk dalam silinder dalam masa piston dalam compression mode... jadi, semakin laju enjin, semakin laju piston, semakin laju udara/minyak masuk, so atas sebab tu laa kita nak intake valve bukak lama dengan menggunakan hi cam ni... efisen??? OF course laa efisen sebab bila keta laju, pisten laju, kita perlukan benda yg nak tolong intake valve buka lama... sedap laa keter.. takde laa rasa mengerang or tersangkut2...

- kelebihan di pikap? top? tambah HP?
pikap aku tak pasti laa.. sebab itu subjektif... kalau keter power, tp joki cam taik pun tak guna.. so pikap bagi aku sama aje!... top?? top pun sama, bergantung pada gearbox laa.. kalau pakai gearbox660, mmg tak laju mana... cuba lawan top gearbox 660 vs gearbox 1000.. so, top bergantung pada gearbox...

HP of course naik!!!! kalau tune dgn sempurna...


- seswai tak dgn daily?? kenapa daily nak tukar pakai hi cam??? cam biasa tak cukup ka? aahahahahhaha
.. itu bergantung laa bro, kalau nak pakai, pakai aje laa.. daily ke, apa ke, itu semua dalam hati sendiri... tahan aje laaaa...
kalau rasa nak masuk drag, pakai aje laa.. tak pakai pun takpe.. tp kalau dah teringin tu, pakai aje laa.. kalau tak best, boleh jual balik...


jadi , kesimpulan dia... hi cam mmg best kalau ditune dgn baik!
Back to top Go down
View user profile
red_k
Admin
Admin


Number of posts : 2938
Birthday : 30/08/1980
Age : 36
Location : COMPACT Central
Registration date : 20/09/2007

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Fri 26 Mar - 2:11

agree with u ..... cheers

consonar wrote:
hi cam ni kira mmg bagus laa utk kaki2 racing.. atau kaki2 yg tak racing untuk jadi laju...

atas faktor2 yg inginkan kuasa, maka adalah kedai2 yg membuat cam profile tinggi macam ni...

aku ade satu soklan berkaitan high cam ni..
- adakah efisien utk mggunakan high cam ni, efisien tang mana tu??
- adakah kelebihan di pick up, top end ataupun tmbah HP..
- seswai tak utk kegunaan daily use..

-efisen laaa, sebab bila kereta semakin pantas, piston akan laju, jadi time ni laa kita nak valve intake buka lama utk paksa udara n minyak masuk dalam silinder dalam masa piston dalam compression mode... jadi, semakin laju enjin, semakin laju piston, semakin laju udara/minyak masuk, so atas sebab tu laa kita nak intake valve bukak lama dengan menggunakan hi cam ni... efisen??? OF course laa efisen sebab bila keta laju, pisten laju, kita perlukan benda yg nak tolong intake valve buka lama... sedap laa keter.. takde laa rasa mengerang or tersangkut2...

- kelebihan di pikap? top? tambah HP?
pikap aku tak pasti laa.. sebab itu subjektif... kalau keter power, tp joki cam taik pun tak guna.. so pikap bagi aku sama aje!... top?? top pun sama, bergantung pada gearbox laa.. kalau pakai gearbox660, mmg tak laju mana... cuba lawan top gearbox 660 vs gearbox 1000.. so, top bergantung pada gearbox...

HP of course naik!!!! kalau tune dgn sempurna...


- seswai tak dgn daily?? kenapa daily nak tukar pakai hi cam??? cam biasa tak cukup ka? aahahahahhaha
.. itu bergantung laa bro, kalau nak pakai, pakai aje laa.. daily ke, apa ke, itu semua dalam hati sendiri... tahan aje laaaa...
kalau rasa nak masuk drag, pakai aje laa.. tak pakai pun takpe.. tp kalau dah teringin tu, pakai aje laa.. kalau tak best, boleh jual balik...


jadi , kesimpulan dia... hi cam mmg best kalau ditune dgn baik!

_________________

Keicar4Life Blog
www.keicar4life.blogspot.com
Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
Back to top Go down
View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
Bearz
Moderator
Moderator


Number of posts : 564
Registration date : 21/09/2007

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Fri 26 Mar - 2:17

rasa dh terjawab semua kot....aku pon setuju ngan en consonar
Back to top Go down
View user profile
MAKitam
Moderator
Moderator


Number of posts : 474
Location : melaka
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Fri 26 Mar - 11:16

hu....dahsat la abg consonar bg pnerangan....kagum aku baca...tq...good info.
Back to top Go down
View user profile
limeston09



Number of posts : 136
Location : Melaka
Registration date : 18/03/2009

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Fri 26 Mar - 14:05

tq to abg pornsonar...nice info...bru le aku tau....
cam ni nk pasang la...tp mcm abg bobot ckp..kene menabung la dulu nmpknyer...
Back to top Go down
View user profile
consonar
Active in DRAG


Number of posts : 245
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Fri 26 Mar - 18:37

aikk?? takkan setuju dgn sokong je?? karipap ke... teh ais ke... kotiau goreng udang takde ke??

kasi laa teh tarik satu... ekekekekekekekekeke
Back to top Go down
View user profile
raw_board
Moderator
Moderator


Number of posts : 66
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Sat 27 Mar - 4:27

blah la jep....sembang brup brap je lebih.....kalo beranie jumpa kat kenduri bear esok laaaa.........
Back to top Go down
View user profile
marchcup
Active in DRAG


Number of posts : 99
Location : k.trg
Registration date : 25/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Sat 27 Mar - 11:05

jep mmg pandai..patut ar keta laju
Back to top Go down
View user profile
zer4



Number of posts : 22
Birthday : 29/04/1986
Age : 30
Location : Tg.malim -> Selayang
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Tue 30 Mar - 7:39

red_k wrote:
agree with u ..... cheers

consonar wrote:
hi cam ni kira mmg bagus laa utk kaki2 racing.. atau kaki2 yg tak racing untuk jadi laju...

atas faktor2 yg inginkan kuasa, maka adalah kedai2 yg membuat cam profile tinggi macam ni...

aku ade satu soklan berkaitan high cam ni..
- adakah efisien utk mggunakan high cam ni, efisien tang mana tu??
- adakah kelebihan di pick up, top end ataupun tmbah HP..
- seswai tak utk kegunaan daily use..

-efisen laaa, sebab bila kereta semakin pantas, piston akan laju, jadi time ni laa kita nak valve intake buka lama utk paksa udara n minyak masuk dalam silinder dalam masa piston dalam compression mode... jadi, semakin laju enjin, semakin laju piston, semakin laju udara/minyak masuk, so atas sebab tu laa kita nak intake valve bukak lama dengan menggunakan hi cam ni... efisen??? OF course laa efisen sebab bila keta laju, pisten laju, kita perlukan benda yg nak tolong intake valve buka lama... sedap laa keter.. takde laa rasa mengerang or tersangkut2...

- kelebihan di pikap? top? tambah HP?
pikap aku tak pasti laa.. sebab itu subjektif... kalau keter power, tp joki cam taik pun tak guna.. so pikap bagi aku sama aje!... top?? top pun sama, bergantung pada gearbox laa.. kalau pakai gearbox660, mmg tak laju mana... cuba lawan top gearbox 660 vs gearbox 1000.. so, top bergantung pada gearbox...

HP of course naik!!!! kalau tune dgn sempurna...


- seswai tak dgn daily?? kenapa daily nak tukar pakai hi cam??? cam biasa tak cukup ka? aahahahahhaha
.. itu bergantung laa bro, kalau nak pakai, pakai aje laa.. daily ke, apa ke, itu semua dalam hati sendiri... tahan aje laaaa...
kalau rasa nak masuk drag, pakai aje laa.. tak pakai pun takpe.. tp kalau dah teringin tu, pakai aje laa.. kalau tak best, boleh jual balik...


jadi , kesimpulan dia... hi cam mmg best kalau ditune dgn baik!


thanks broo...da terjawab sumenye da...hehe...ade duit sume bley jadi...
Back to top Go down
View user profile
awent77



Number of posts : 111
Location : Sunway Damansara
Registration date : 24/11/2009

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Tue 30 Mar - 14:37

cayalah jep..Agreed!!!
Back to top Go down
View user profile http://www.smokerhaven77.com
consonar
Active in DRAG


Number of posts : 245
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Wed 31 Mar - 1:30

huhu... teh ais mana?

keco laa robot, ko dtg ke kenduri bearz???
Back to top Go down
View user profile
red_k
Admin
Admin


Number of posts : 2938
Birthday : 30/08/1980
Age : 36
Location : COMPACT Central
Registration date : 20/09/2007

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Wed 31 Mar - 3:13

ahh yup tak nampak robot pon ,,, kat majlis kawen bearz hehe ,,
consonar wrote:
huhu... teh ais mana?

keco laa robot, ko dtg ke kenduri bearz???

_________________

Keicar4Life Blog
www.keicar4life.blogspot.com
Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
Back to top Go down
View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
zUrA^AniEySzA
Active in DRAG


Number of posts : 281
Birthday : 07/10/1985
Age : 31
Location : sErEmbAn-sEri kEmbAngAn-sErEmbAn
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Thu 1 Apr - 6:51

red_k wrote:
ahh yup tak nampak robot pon ,,, kat majlis kawen bearz hehe ,,
consonar wrote:
huhu... teh ais mana?

keco laa robot, ko dtg ke kenduri bearz???

gOoD infO jEp.... cheers

rObOt mAnE dAtAnG... CitE LEbiH...BiLE kOL, kAtA kAt HiGhwAy sErEmbAn jEm... pAdAhAL AkU nGAn mOoBycOrE pUn ikUt HiGhwAy gAk.. X dEr pUn jEm... TrAFiC jALAn LAncAr jEr.... hAk hAk hAk.... lol! lol! lol! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile http://www.facebook.com/AzUrA.AzLi
Sponsored content




PostSubject: Re: Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki   Today at 9:43

Back to top Go down
 
Penggunaan High Cam @ Piper Cam @ Cam Corder..kiki
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
COMPACTMOTORSPORTS :: Friends of Compactmotorsports :: General Technical-
Jump to: