COMPACTMOTORSPORTS
Welcome to Malaysian Keicar Dragger Clan & 1stop Performance Parts Centre



 
PortalHomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog inCalendar
Clock
Translator
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
Latest topics
» jimat minyak
Tue 14 Jul - 16:14 by caroulx

» Salam perkenalan..
Tue 14 Jul - 16:11 by caroulx

» Salam perkenalan
Thu 2 Oct - 4:18 by Edzuan

» carI Rakan seperjuangan kcar
Mon 22 Sep - 1:49 by kancil 4543

» Salam Perkenalan
Fri 12 Sep - 3:46 by zakiemlk

» salam perkenalan
Thu 14 Aug - 16:29 by ferulnbm

» Newbies Perkenalkan diri
Thu 14 Aug - 6:48 by genji kuwahara

» mohon pendapat camne nk route piping intercooler ni
Thu 10 Jul - 16:44 by mesin tebu

» 850t ...?
Thu 10 Jul - 15:11 by utt


Share | 
 

 Masalah Aircond La Pulak

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
kai_ree



Number of posts : 148
Birthday : 26/12/1979
Age : 36
Location : Bkt Jelutong - Kajang - Kuala Kangsar
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Masalah Aircond La Pulak   Sun 4 Apr - 14:05

Assalamualaikum & salam sejahtera kwn2... aku ade masalah skit dgn kancil berenjin L2S berdashboard L5 tapi bermeter L2S... ni nak hurai skit masalah kat atas tajuk tuh... utk pengetahuan aku x tau compressor ape aku pakai...

masalahnye aku rase mase aircond compressor jln die mcm tarik power terase sgt... kalau skit je tu normal la... ni bunyi ketak ketuk tu dengar jelas sgt... TB dah cuci dah adjust mmg lawa rpm dgn FICD dah set bagus... masalah bertambah bile kete x bergerak aircond x sejuk tapi bile kete gerak sejuk la pulak mcm biase... pening2... tolong bg pendapat kawan2 yg berpengetahuan dgn masalah aku... kalau bole skali budget RM brape nak repair... at least ade la guideline aku nanti...
Back to top Go down
View user profile
Bearz
Moderator
Moderator


Number of posts : 564
Registration date : 21/09/2007

PostSubject: Re: Masalah Aircond La Pulak   Sun 4 Apr - 14:26

compresor ko nk kong tu...baik g servis...takut minyak compressor dh kurang.....






sori klau salah...ek..kete x pakai ekon.... mmg penyakit aircond kancil ni....selalu bila nk laju ttup aircond...nk main boost pon ttp aircond
Back to top Go down
View user profile
awent77



Number of posts : 111
Location : Sunway Damansara
Registration date : 24/11/2009

PostSubject: Re: Masalah Aircond La Pulak   Sun 4 Apr - 14:54

kai-ree:aku penah kena masalah ni.cuba try cara ni...first,masa aircond on kau pusing lawan jam spring aircond/vacum bgi timing tggi skit.cuba set masa idle rpm kt 1.6k,masa aircond on 1.7k....off enjin,skru angin kt tbody kasi tutup habis pastu pusing 2setengah pusingan.tgk idle berape rpm,masa aircond on berape.dri situ kau naikkan skit2 smp aircond sejuk,idle bgi stable...lgi baik adjust blk distributor pki timing light.selalu prob aircond ni,kipas pusing tk kuat,cek blower/compressor,gas nk kt hbs...cara ni aku bt masa kena kt kete aku dulu...
Back to top Go down
View user profile http://www.smokerhaven77.com
awent77



Number of posts : 111
Location : Sunway Damansara
Registration date : 24/11/2009

PostSubject: Re: Masalah Aircond La Pulak   Sun 4 Apr - 14:57

smpskang aircond sejuk cam peti ais..heheh
Back to top Go down
View user profile http://www.smokerhaven77.com
kai_ree



Number of posts : 148
Birthday : 26/12/1979
Age : 36
Location : Bkt Jelutong - Kajang - Kuala Kangsar
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: Masalah Aircond La Pulak   Mon 5 Apr - 17:20

gitu ke awent...aku sebenarnye baru je adjust timing... dulu mmg timing tinggi... dulu idling mcm kate ko la kat 1.6k rpm... aircon naik 1.7k rpm... skang idling kat 1.1k rpm...aircond on 1.2k rpm... nanti aku try blk buat minggu ni... pening2... dulu timing lagi rendah pun ok je la pulak... kalau check gas dgn minyak compressor tu biase brape hengget yek???
Back to top Go down
View user profile
dvvt_T
Active in Circuit Racing


Number of posts : 114
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: Masalah Aircond La Pulak   Mon 5 Apr - 19:03

kalo comp kong dah dpt detect dah... bile bkk compressor tu, diorg akan cek minyak.. kalo minyak tu dah itam gile atau dah lain mcm.... diorg leh detect comp tu ok ke x.....

aku wat kat shah alam... deret kedai champ.... rm 150 siap servis sme coling koil n gas n bla2.....

lai 1... kalo nak sejuk... masuk ekon kancil baru... SANDEN... comp die besa.....

huhu.....

aku pnah kene kat comp hafkat l5 aku dulu.. tp sejuk je... pakai sampai totalled... huhuhu.
Back to top Go down
View user profile
kai_ree



Number of posts : 148
Birthday : 26/12/1979
Age : 36
Location : Bkt Jelutong - Kajang - Kuala Kangsar
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: Masalah Aircond La Pulak   Tue 6 Apr - 5:09

skang ni pun dah sejuk kalau lagi sejuk x tau la... aku kadang2 x tahan dah dgn kesejukan aircond die... dah set plg low pun sejuk gile lagi...
Back to top Go down
View user profile
awent77



Number of posts : 111
Location : Sunway Damansara
Registration date : 24/11/2009

PostSubject: Re: Masalah Aircond La Pulak   Tue 6 Apr - 5:57

kai-ree:oyeke,so dh settle la problem aircond tu?masa on aircond tarik kuat lgi tk?last aku refill gas aircond awal thn lepas rm60.apek aircond tu ckp ade 2gred gas,yg murah skit dlm rm30-40,gred ok skit rm60.tahan lama katanya.smp skang so far ok la sejuk lgi..kedai aircond tu kt sentul sebelah bhp,service apek ok gak,mcm2 aku suruh dia cek dulu masa aircond problem,berpeluh gak dia cek,hehe dia charge aku rm60 jer...gas siap buang semua refill baru.
Back to top Go down
View user profile http://www.smokerhaven77.com
microtech



Number of posts : 27
Birthday : 03/12/1982
Age : 34
Location : ALOR SETAR ,KEDAH
Registration date : 07/05/2010

PostSubject: Re: Masalah Aircond La Pulak   Tue 6 Jul - 16:14

ape punca nyer...kongsi2 la same...aku pun jd cam ko gak
Back to top Go down
View user profile
kai_ree



Number of posts : 148
Birthday : 26/12/1979
Age : 36
Location : Bkt Jelutong - Kajang - Kuala Kangsar
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: Masalah Aircond La Pulak   Wed 7 Jul - 14:13

sori la kengkawan... aku lupe nak update... rupenye masalah aku bodo je... kat bwh dashboard tu ade control compressor nak jln time brape rpm... waktu aku tuning aku set kat rpm tinggi ke arah positif... so kene tekan minyak... rpm jadik tinggi baru compressor jln... aku gi kedai wiring die check free utk aku die set ke negatif maknenye waktu rpm rendah compressor dah jln... maknenye compressor sentiase jln walaupun idling rendah... settle masalah... tu je...
Back to top Go down
View user profile
matnoor
Dragger
Dragger


Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: Masalah Aircond La Pulak   Wed 7 Jul - 23:33

kai_ree wrote:
sori la kengkawan... aku lupe nak update... rupenye masalah aku bodo je... kat bwh dashboard tu ade control compressor nak jln time brape rpm... waktu aku tuning aku set kat rpm tinggi ke arah positif... so kene tekan minyak... rpm jadik tinggi baru compressor jln... aku gi kedai wiring die check free utk aku die set ke negatif maknenye waktu rpm rendah compressor dah jln... maknenye compressor sentiase jln walaupun idling rendah... settle masalah... tu je...

owh itu jer mslh dia?? aku pun sm gak mcm ko, mesti tekan minyk kasi tggi rpm baru jln compressor...yg kt bwh dkt coil ekon tu kn kasi ejas p low rpm??
Back to top Go down
View user profile
kai_ree



Number of posts : 148
Birthday : 26/12/1979
Age : 36
Location : Bkt Jelutong - Kajang - Kuala Kangsar
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: Masalah Aircond La Pulak   Fri 9 Jul - 14:27

iye... adjust pegi low...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Masalah Aircond La Pulak   Today at 7:55

Back to top Go down
 
Masalah Aircond La Pulak
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
COMPACTMOTORSPORTS :: Friends of Compactmotorsports :: Electronics-
Jump to: