COMPACTMOTORSPORTS
Welcome to Malaysian Keicar Dragger Clan & 1stop Performance Parts Centre



 
PortalHomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog inCalendar
Clock
Translator
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
Latest topics
» jimat minyak
Tue 14 Jul - 16:14 by caroulx

» Salam perkenalan..
Tue 14 Jul - 16:11 by caroulx

» Salam perkenalan
Thu 2 Oct - 4:18 by Edzuan

» carI Rakan seperjuangan kcar
Mon 22 Sep - 1:49 by kancil 4543

» Salam Perkenalan
Fri 12 Sep - 3:46 by zakiemlk

» salam perkenalan
Thu 14 Aug - 16:29 by ferulnbm

» Newbies Perkenalkan diri
Thu 14 Aug - 6:48 by genji kuwahara

» mohon pendapat camne nk route piping intercooler ni
Thu 10 Jul - 16:44 by mesin tebu

» 850t ...?
Thu 10 Jul - 15:11 by utt


Share | 
 

 TPS ... punye cer ,,

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
red_k
Admin
Admin


Number of posts : 2938
Birthday : 30/08/1980
Age : 36
Location : COMPACT Central
Registration date : 20/09/2007

PostSubject: TPS ... punye cer ,,   Sun 11 Apr - 15:03

so ape kelebihan kalo pakai ,, n kalo tak pakai ... info skit ,,, ade kelebihan ke ,, kelemahan camne ,, ?

_________________

Keicar4Life Blog
www.keicar4life.blogspot.com
Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
Back to top Go down
View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
ZiQ nANa



Number of posts : 50
Registration date : 02/03/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Sun 11 Apr - 17:53

yg sy tawu laa...
TPS ni singkatan nama bg Throttle Position Sensor

xtawu la plak kalo xpakai.. tp kalo rosak jd la timing kete tu x btol...
yg konon bunyi cam hicam tu... hihihii...

just me 2cent.
Back to top Go down
View user profile
aWe89



Number of posts : 90
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Mon 12 Apr - 0:58

ikut pengalaman viva aku la..

tps ni kontrol timing ignition..

kirenya timing tu jd variable ikut rpm..

lau silap set kedudukan tps, enjin jd letup2, miss fire time tukar gear/release throttle..

so, setting initial ngn max kena btol..

dulu penah gak kunci je tps (pakai skru), sbb susah nak cr setting..
xde masalah pom. cuma tatau la kot performance down..
Back to top Go down
View user profile
dvvt_T
Active in Circuit Racing


Number of posts : 114
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Mon 12 Apr - 2:30

kene pakai le rasenye....

kalo tps say --0

means throtle xbukak... ecu bagi minyak sikit......

kalo tps say-- 1

ecu kasi bukak itu minyak la.... kekeke.....

kalo yang by %... mmg kene pakai...

kalo pakai management pn lg syiok kalo tps yang ade % ni...

tp l2 kalo xbetul set mmg timing pepagi mcm haram.....

pastu gear 1 ke gear 2 mcm kite pancing klac plak jadinye tesengguk2...

dr ape yang jadi la kat kete ku.....
Back to top Go down
View user profile
kazirikashi



Number of posts : 110
Birthday : 06/06/1985
Age : 31
Location : pahang->snwg->sepang->putrajaya
Registration date : 31/03/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Mon 12 Apr - 6:53

TPS ek???stahu sy la kn..kne pki...sbb mende alah ni yg akn mbaca kemasukkn udara dlm sistem pembakaran...so klu myk masuk lebih tp udara masuk skit..ape cer??ta sesedap rase la kete tu...klu idling..kete akn bunyi naik trun naik trun...
cth:-
enjin caburator...pki flexcible hose direct intake dr luar ke caburator..ble nk tarik je..kete akn jd sempot sbb udara lebih tp myk masuk skit...
so klu pki TPS.akan membaca kemasukkn udara.ble udara masuk byk...myk pown akn trun byk..so kete tu akn pergi lebih jauh..eh..mcm iklan la plak..
setahu yg sy blaja slame ni la...klu slh.sory...
Back to top Go down
View user profile
awent77



Number of posts : 111
Location : Sunway Damansara
Registration date : 24/11/2009

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Mon 12 Apr - 8:09

setau aku tps ni tuk adjust trottle top dead center.trottle ada marking tuk set idling,samada nk trotle nk tutup lmbt atau cepat ikut setting msng2.kalau tutup hbs pun boleh,mcm awe ckp tu...performance sama je,cuma skru dlm ttbody kena ketatkan hbs.kalau ada masalah timing atau idling bru bt cmtu...kalau tps ok biarkan je gitu..adjust skru timing je suda..
Back to top Go down
View user profile http://www.smokerhaven77.com
matnoor
Dragger
Dragger


Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Mon 12 Apr - 15:43

kazirikashi wrote:
TPS ek???stahu sy la kn..kne pki...sbb mende alah ni yg akn mbaca kemasukkn udara dlm sistem pembakaran...so klu myk masuk lebih tp udara masuk skit..ape cer??ta sesedap rase la kete tu...klu idling..kete akn bunyi naik trun naik trun...
cth:-
enjin caburator...pki flexcible hose direct intake dr luar ke caburator..ble nk tarik je..kete akn jd sempot sbb udara lebih tp myk masuk skit...
so klu pki TPS.akan membaca kemasukkn udara.ble udara masuk byk...myk pown akn trun byk..so kete tu akn pergi lebih jauh..eh..mcm iklan la plak..
setahu yg sy blaja slame ni la...klu slh.sory...

aaaa..keta aku masa idle turun naik turun naik...mcm mn nk settle kn masalh ni?? ada mslah TPS gak ker??? TPS ni pun aku x tau apa benda hehe..TPS tu sensor dkt trottle body ker???
Back to top Go down
View user profile
awent77



Number of posts : 111
Location : Sunway Damansara
Registration date : 24/11/2009

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Mon 12 Apr - 16:01

yup..kotak hitam 4segi belakang tbody..
Back to top Go down
View user profile http://www.smokerhaven77.com
zUrA^AniEySzA
Active in DRAG


Number of posts : 281
Birthday : 07/10/1985
Age : 31
Location : sErEmbAn-sEri kEmbAngAn-sErEmbAn
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Tue 13 Apr - 0:54

sEtAhU sAyA LA kAn TPS NiE... Errr... kEnE pAkAi kEr TPS...??
AdEi... Shocked Shocked Shocked Shocked
Back to top Go down
View user profile http://www.facebook.com/AzUrA.AzLi
kazirikashi



Number of posts : 110
Birthday : 06/06/1985
Age : 31
Location : pahang->snwg->sepang->putrajaya
Registration date : 31/03/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Tue 13 Apr - 6:25

matnoor wrote:
kazirikashi wrote:
TPS ek???stahu sy la kn..kne pki...sbb mende alah ni yg akn mbaca kemasukkn udara dlm sistem pembakaran...so klu myk masuk lebih tp udara masuk skit..ape cer??ta sesedap rase la kete tu...klu idling..kete akn bunyi naik trun naik trun...
cth:-
enjin caburator...pki flexcible hose direct intake dr luar ke caburator..ble nk tarik je..kete akn jd sempot sbb udara lebih tp myk masuk skit...
so klu pki TPS.akan membaca kemasukkn udara.ble udara masuk byk...myk pown akn trun byk..so kete tu akn pergi lebih jauh..eh..mcm iklan la plak..
setahu yg sy blaja slame ni la...klu slh.sory...

aaaa..keta aku masa idle turun naik turun naik...mcm mn nk settle kn masalh ni?? ada mslah TPS gak ker??? TPS ni pun aku x tau apa benda hehe..TPS tu sensor dkt trottle body ker???

entah laa...tataw nk ckp..sy bdk br abesh blaja..ni yg sy taw je..heee...try la tgk sensor tu ok ke ta....check dlu.....
Back to top Go down
View user profile
matnoor
Dragger
Dragger


Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Tue 13 Apr - 10:27

cm mna nak tau TPS tu rosak ka tak??? huhu
Back to top Go down
View user profile
awent77



Number of posts : 111
Location : Sunway Damansara
Registration date : 24/11/2009

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Tue 13 Apr - 12:50

susah nk rosak tps tu,boleh bukak tgk dlm,bukak 4clip tgk,kalau rosak pun kalau pin hitam tu patah...tk boleh nk adjust....
Back to top Go down
View user profile http://www.smokerhaven77.com
aWe89



Number of posts : 90
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Wed 14 Apr - 6:03

tps biasanye tak perlu ejas.. lau std, tps tu setting min max die ejas ikut skru throttle..

tp jenis yg custom, masuk throttle besar..
sbb saiz soket throttle asal x tentu sama kedudukan ngn throttle baru..
saiz tip dlm throttle lum tentu fit ngn saiz tip kat soket sensor..
mcm kes kete aku, sensor tps viva, masuk throttle body mitsubishi 2.0..
so, kena custom 'tip' dlm throttle supaya matching ngn sensor throttle body..
bile da matching, kena ejas position 'tip' tuh supaya reading ok..
dulu bile reading tak ok, enjin letup2 la time tukar gear..
Back to top Go down
View user profile
awent77



Number of posts : 111
Location : Sunway Damansara
Registration date : 24/11/2009

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Wed 14 Apr - 9:29

awe:ape lgi tps yg ngam tuk trottle l2?kasi idea skit....
Back to top Go down
View user profile http://www.smokerhaven77.com
blacklist



Number of posts : 22
Birthday : 21/07/1985
Age : 31
Location : ipoh>tapah>kg gajah>perak
Registration date : 19/05/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Wed 19 May - 15:23

cuba try toyota starlet...mcm L2 punya gak...on/off

aku pakai mitsubishi jer trus....trus jalan % kat afc....

tapi letih la ckit nak kacuk kat TB L2...kalau L2s senang ckit...

tapak screw dah ngam....
Back to top Go down
View user profile
awent77



Number of posts : 111
Location : Sunway Damansara
Registration date : 24/11/2009

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Wed 19 May - 15:35

oyeke bolh pki starletnye?kalau masuk kt tb l2 cne nk adjust?ikut marking kt mne?tq
Back to top Go down
View user profile http://www.smokerhaven77.com
blacklist



Number of posts : 22
Birthday : 21/07/1985
Age : 31
Location : ipoh>tapah>kg gajah>perak
Registration date : 19/05/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Wed 19 May - 15:43

cuba try tgk dulu sbb..dari luaran hampir sama jer...tps

ada kawan pakai TB starlet..dan die pasang kan tps L2 balik kalau tak silap...

tp aku sendiri pon tak pernah cuba pasang tps starlet..sbb tps ori pon tak pernah rosak....
Back to top Go down
View user profile
fuc-krid



Number of posts : 4
Registration date : 03/05/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Thu 20 May - 10:21

tps nie dpt tukar tak?? mcm mana nak tukar tps nie?? yg masuk mitshubishi punya tps nie,, ngam terus ker? tak perlu ubah?? l2s ada tps ker?? sbb aku ada pakai safc.. tp mcm takda setting pun tps nie.. hihih
Back to top Go down
View user profile
blacklist



Number of posts : 22
Birthday : 21/07/1985
Age : 31
Location : ipoh>tapah>kg gajah>perak
Registration date : 19/05/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Thu 20 May - 11:59

fuc-krid wrote:
tps nie dpt tukar tak?? mcm mana nak tukar tps nie?? yg masuk mitshubishi punya tps nie,, ngam terus ker? tak perlu ubah?? l2s ada tps ker?? sbb aku ada pakai safc.. tp mcm takda setting pun tps nie.. hihih

boleh tukar.....aku tukar ke tps % mitsubishi sbb nak idop kan hi/low THR kat afc...

L2 punyer TPS on/off jer signal ke ecu...

tp tak leh la plug & play trus....kena mod ckit kat TB>wiring>wiring afc> baru sumer berjalan dgn lancar,,,
Back to top Go down
View user profile
matnoor
Dragger
Dragger


Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Tue 22 Jun - 9:39

ada x sp yg x pakai TPS ni kat forum ni??
Back to top Go down
View user profile
ryzzal



Number of posts : 22
Registration date : 26/10/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Tue 26 Oct - 4:11

actually semua keta ada pakai tps ni... tps ada 2 jenis (rasanya, aku pun x pandai sgt) on/off switch & variable


klu yg pakai switch ni either on or off saja... either 0% or 100% throttle saja... thats y bila pasang safc x da reading utk % throttle... meaning safc x boleh indicate nak tukar dari lo setting ke hi setting... so pakai 1 je setting boleh... tp boleh di settle kan if pakai emanage and reading tps ni amik dari reading voltage lain utk hidupkan throttle balik...

Back to top Go down
View user profile
kai_ree



Number of posts : 148
Birthday : 26/12/1979
Age : 36
Location : Bkt Jelutong - Kajang - Kuala Kangsar
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Wed 27 Oct - 1:54

ni la yg aku nak tau nih... sbb org kate ECU x bace pun x gune pakai TPS yg ade % nih... kalau TPS L2S pakai % ke on/off (0 & 100%) je??? ECU L2S leh bace % ke??? lagi satu pakai SAFC 1 leh hidup skali ke hi dgn low throttle??? ari tu tanye pomen x abis... sbb maklum la minyak sentiase tune kat hi sbb mase tu boost tinggi... so kalau bwk slow minyak pun laju gak mcm hi... tu yg nak tau tu... kot la leh jimat lagi minyak... kete jarang2 gak boost... selalu bwk slow je sbb x sempat nak laju... bonggol byk sgt...
Back to top Go down
View user profile
ryzzal



Number of posts : 22
Registration date : 26/10/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Wed 27 Oct - 2:22

kai_ree wrote:
ni la yg aku nak tau nih... sbb org kate ECU x bace pun x gune pakai TPS yg ade % nih... kalau TPS L2S pakai % ke on/off (0 & 100%) je??? ECU L2S leh bace % ke??? lagi satu pakai SAFC 1 leh hidup skali ke hi dgn low throttle??? ari tu tanye pomen x abis... sbb maklum la minyak sentiase tune kat hi sbb mase tu boost tinggi... so kalau bwk slow minyak pun laju gak mcm hi... tu yg nak tau tu... kot la leh jimat lagi minyak... kete jarang2 gak boost... selalu bwk slow je sbb x sempat nak laju... bonggol byk sgt...


if tps jenis switch lo throttle mmg x jalan so minyak mmg makan la... tp if guna emanage aku boleh idup kan balik tps reading ni tanpa tukar throttle body yg ada % reading... so dapat better function & kurang kos nak modified throttle body
Back to top Go down
View user profile
kai_ree



Number of posts : 148
Birthday : 26/12/1979
Age : 36
Location : Bkt Jelutong - Kajang - Kuala Kangsar
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Wed 27 Oct - 6:14

ryzzal wrote:
kai_ree wrote:
ni la yg aku nak tau nih... sbb org kate ECU x bace pun x gune pakai TPS yg ade % nih... kalau TPS L2S pakai % ke on/off (0 & 100%) je??? ECU L2S leh bace % ke??? lagi satu pakai SAFC 1 leh hidup skali ke hi dgn low throttle??? ari tu tanye pomen x abis... sbb maklum la minyak sentiase tune kat hi sbb mase tu boost tinggi... so kalau bwk slow minyak pun laju gak mcm hi... tu yg nak tau tu... kot la leh jimat lagi minyak... kete jarang2 gak boost... selalu bwk slow je sbb x sempat nak laju... bonggol byk sgt...


if tps jenis switch lo throttle mmg x jalan so minyak mmg makan la... tp if guna emanage aku boleh idup kan balik tps reading ni tanpa tukar throttle body yg ada % reading... so dapat better function & kurang kos nak modified throttle body

tapi yg mane kos lebih jimat??? ni yg rase nak melawat bengkel en ryzzal ni... nak check TPS masalah ke hape... sbb kete ni kete bwk jln2... x penah gune utk berlumbe pun... utk wayang sahaje... tu yg kos menjadi faktor yg penting tu... sbb skang pakai SAFC 1 je... tu je mampu setakat ni... nak buat bende yg x penah bua lagi...
Back to top Go down
View user profile
ryzzal



Number of posts : 22
Registration date : 26/10/2010

PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Wed 27 Oct - 6:23

bawak gi pomen check bro... aku x da kedai & bukan pomen... aku concentrate tuning / software saja cheers
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: TPS ... punye cer ,,   Today at 17:49

Back to top Go down
 
TPS ... punye cer ,,
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
COMPACTMOTORSPORTS :: Friends of Compactmotorsports :: General Technical-
Jump to: