COMPACTMOTORSPORTS
Welcome to Malaysian Keicar Dragger Clan & 1stop Performance Parts Centre



 
PortalHomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog inCalendar
Clock
Translator
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
Latest topics
» jimat minyak
Tue 14 Jul - 16:14 by caroulx

» Salam perkenalan..
Tue 14 Jul - 16:11 by caroulx

» Salam perkenalan
Thu 2 Oct - 4:18 by Edzuan

» carI Rakan seperjuangan kcar
Mon 22 Sep - 1:49 by kancil 4543

» Salam Perkenalan
Fri 12 Sep - 3:46 by zakiemlk

» salam perkenalan
Thu 14 Aug - 16:29 by ferulnbm

» Newbies Perkenalkan diri
Thu 14 Aug - 6:48 by genji kuwahara

» mohon pendapat camne nk route piping intercooler ni
Thu 10 Jul - 16:44 by mesin tebu

» 850t ...?
Thu 10 Jul - 15:11 by utt


Share | 
 

 study 5 button..huhu

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
matnoor
Dragger
Dragger


Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: study 5 button..huhu   Sun 25 Apr - 13:23

ble ceta skt apa itu 5 button? button pertama utk apa? button kedua utk apa? dan button seterusnya utk apa? korg set mcm mn? set sendiri ke atau pomen set kn? aku nk bljar benda ni sebelum aku miliki nya..huhu.. Sad
Back to top Go down
View user profile
kai_ree



Number of posts : 148
Birthday : 26/12/1979
Age : 36
Location : Bkt Jelutong - Kajang - Kuala Kangsar
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Sun 25 Apr - 15:32

matnoor wrote:
ble ceta skt apa itu 5 button? button pertama utk apa? button kedua utk apa? dan button seterusnya utk apa? korg set mcm mn? set sendiri ke atau pomen set kn? aku nk bljar benda ni sebelum aku miliki nya..huhu..
brobuttontu set ikut rpm... die ade tulis kalau x silap brape rpm situ... bole gak nak set sendiri tapi x tepat la... yg bole rase kete sebu ke tidak... leh gak check spark plug... putih ke perang ke hitam ke... so kite leh tau minyak cukup ke x cukup tapi leceh & payah... senang buat wideband tuning... bwh rm100 biasenye org buat... nak lagi best dyno tuning... due2 kaedah ni die check baki oksigen dlm ekzos... byk kalu lean... kurang kalu rich... die nak seimbang kat stoich... sekian skit dr aku yg x brape nak tau sgt...
Back to top Go down
View user profile
ejump



Number of posts : 31
Registration date : 25/02/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Mon 7 Jun - 12:28

kai_ree wrote:
matnoor wrote:
ble ceta skt apa itu 5 button? button pertama utk apa? button kedua utk apa? dan button seterusnya utk apa? korg set mcm mn? set sendiri ke atau pomen set kn? aku nk bljar benda ni sebelum aku miliki nya..huhu..
brobuttontu set ikut rpm... die ade tulis kalau x silap brape rpm situ... bole gak nak set sendiri tapi x tepat la... yg bole rase kete sebu ke tidak... leh gak check spark plug... putih ke perang ke hitam ke... so kite leh tau minyak cukup ke x cukup tapi leceh & payah... senang buat wideband tuning... bwh rm100 biasenye org buat... nak lagi best dyno tuning... due2 kaedah ni die check baki oksigen dlm ekzos... byk kalu lean... kurang kalu rich... die nak seimbang kat stoich... sekian skit dr aku yg x brape nak tau sgt...

bro nak tanya,apa maksud banyak kalo lean,kurang kalo rich ek??? sori nubie sini...
Back to top Go down
View user profile
skronotoros
Moderator
Moderator


Number of posts : 801
Birthday : 18/08/1986
Age : 30
Location : Balakong - N9 - Melaka - JB
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Tue 8 Jun - 5:26

actually lean = minyak kurang
stoich = minyak ngam2
rich = minyak lbey..

kalo ko pkai AFR meter ade tulis..

_________________
Back to top Go down
View user profile
ForitsCuore



Number of posts : 16
Location : Jamaica
Registration date : 14/04/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Tue 24 Aug - 1:10

Wouldl like some help on wiring up a 5button afc to L200 turbo computer, which wires to splice?
Back to top Go down
View user profile
matnoor
Dragger
Dragger


Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Fri 26 Nov - 4:23

Btl ka org ckp 5 button ni lg bgs dr safc bluescreen tu? Suara org ramai ckp la, aku pun x paham knp..konpius aku ni..padahal bluescreen mcm safc 1 dgn safc 2 byk lg point dr 5 button..
Back to top Go down
View user profile
fakhrul
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 693
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Fri 26 Nov - 10:47

bagus gak,sy pon nak tau apa function kesemua button tu..
pakai tp xtau apa functionyer,hehe..

fortiscoure: i also dunno, just ask foreman to install it.
wait for other "otai" to share their knowledge..

otai = all timer. study Very Happy
Back to top Go down
View user profile
skronotoros
Moderator
Moderator


Number of posts : 801
Birthday : 18/08/1986
Age : 30
Location : Balakong - N9 - Melaka - JB
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Sat 27 Nov - 13:20

matnoor wrote:
Btl ka org ckp 5 button ni lg bgs dr safc bluescreen tu? Suara org ramai ckp la, aku pun x paham knp..konpius aku ni..padahal bluescreen mcm safc 1 dgn safc 2 byk lg point dr 5 button..

byk gak aku dgr org ckp cmni..
tp bro kne paham every management have their own capabilities..
ade pros & cons..
'BAGUS' mksud bro dr segi ape?
minyak save?kete lg mantap? Question

_________________
Back to top Go down
View user profile
matnoor
Dragger
Dragger


Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Sun 28 Nov - 15:54

maybe setting tepat, lebih mantap..hmm..aku kurang pasti..
Back to top Go down
View user profile
fakhrul
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 693
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Sun 28 Nov - 17:53

ada org cakap 5 button xsesuai sgt utk L5,
ada sapa2 bleh terangkan..?
Back to top Go down
View user profile
ForitsCuore



Number of posts : 16
Location : Jamaica
Registration date : 14/04/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Sun 28 Nov - 22:51

Not sure if any of the previous posts were meant for me,but I only speak english Embarassed
I got the wiring diagram to wire the 5 button AFC to L2 computer. If anybody want a copy and jus PM and i'll email it to them.
Back to top Go down
View user profile
skronotoros
Moderator
Moderator


Number of posts : 801
Birthday : 18/08/1986
Age : 30
Location : Balakong - N9 - Melaka - JB
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Mon 29 Nov - 3:44

ForitsCuore wrote:
Not sure if any of the previous posts were meant for me,but I only speak english Embarassed
I got the wiring diagram to wire the 5 button AFC to L2 computer. If anybody want a copy and jus PM and i'll email it to them.

sorry fortis..none of the above is related to your case..
we are talking about advantages of safc 5button and safc 1/2..
actually, u can try pm g-evelen for the diagram.. rabbit

_________________
Back to top Go down
View user profile
skronotoros
Moderator
Moderator


Number of posts : 801
Birthday : 18/08/1986
Age : 30
Location : Balakong - N9 - Melaka - JB
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Mon 29 Nov - 3:46

matnoor wrote:
maybe setting tepat, lebih mantap..hmm..aku kurang pasti..

bg aku la kn..
5 button agak kasar setting minyak die sbb 5 point correction berbanding dgn safc 1 @ 2 yg lbey byk point correction..
mantap bg aku krg pasti sbb aku da penah pkai 5 button & safc 2..
dua2 mantap bg aku..kekekekekekke.. flower

_________________
Back to top Go down
View user profile
kai_ree



Number of posts : 148
Birthday : 26/12/1979
Age : 36
Location : Bkt Jelutong - Kajang - Kuala Kangsar
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Fri 3 Dec - 13:09

skronotoros wrote:
matnoor wrote:
Btl ka org ckp 5 button ni lg bgs dr safc bluescreen tu? Suara org ramai ckp la, aku pun x paham knp..konpius aku ni..padahal bluescreen mcm safc 1 dgn safc 2 byk lg point dr 5 button..

byk gak aku dgr org ckp cmni..
tp bro kne paham every management have their own capabilities..
ade pros & cons..
'BAGUS' mksud bro dr segi ape?
minyak save?kete lg mantap? Question
semue bende ade pro & con... lagi byk titik/rpm leh adjust graf akan jadik lebih smooth... camni la contoh...

kalau 5 button julat rpm die maybe setiap 2000 rpm... jadi kalau kat 3k nak ke 6k minyak akan masuk ikut julat tu... tapi seterusnye masuk 6k sebu skit sbb minyak set utk max julat 8k sementare nak dpt 8k tu... tu kalau 5 button...

ni ambik la kate SAFC1 julat rpm die 1k... jadi kalau kat 3k nak ke 4k minyak akan masuk ikut julat tu... jadi seterusnye masuk 4k kurang la sebu skit sbb minyak set utk max julat 5k sementare nak dpt 5k tu... kan 1k nak dpt x la susah sgt...

tu kalau julat 1k... lagi bagus 500 rpm... lagi kecik julat lagi byk titik... lagi smooth... lagi sedap la kot...

halamak lupe lak nak speaking london... x pe la esok die nak tau kalau senang sape2 translate ke atau tunggu la kalau aku rajin...
Back to top Go down
View user profile
fakhrul
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 693
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Fri 3 Dec - 19:52

kai_ree wrote:
skronotoros wrote:
matnoor wrote:
Btl ka org ckp 5 button ni lg bgs dr safc bluescreen tu? Suara org ramai ckp la, aku pun x paham knp..konpius aku ni..padahal bluescreen mcm safc 1 dgn safc 2 byk lg point dr 5 button..

byk gak aku dgr org ckp cmni..
tp bro kne paham every management have their own capabilities..
ade pros & cons..
'BAGUS' mksud bro dr segi ape?
minyak save?kete lg mantap? Question
semue bende ade pro & con... lagi byk titik/rpm leh adjust graf akan jadik lebih smooth... camni la contoh...

kalau 5 button julat rpm die maybe setiap 2000 rpm... jadi kalau kat 3k nak ke 6k minyak akan masuk ikut julat tu... tapi seterusnye masuk 6k sebu skit sbb minyak set utk max julat 8k sementare nak dpt 8k tu... tu kalau 5 button...

ni ambik la kate SAFC1 julat rpm die 1k... jadi kalau kat 3k nak ke 4k minyak akan masuk ikut julat tu... jadi seterusnye masuk 4k kurang la sebu skit sbb minyak set utk max julat 5k sementare nak dpt 5k tu... kan 1k nak dpt x la susah sgt...

tu kalau julat 1k... lagi bagus 500 rpm... lagi kecik julat lagi byk titik... lagi smooth... lagi sedap la kot...

halamak lupe lak nak speaking london... x pe la esok die nak tau kalau senang sape2 translate ke atau tunggu la kalau aku rajin...

info terbaik..
tp xbrapa nak paham..
study
Back to top Go down
View user profile
matnoor
Dragger
Dragger


Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Fri 3 Dec - 23:54

kai_ree wrote:
skronotoros wrote:
matnoor wrote:
Btl ka org ckp 5 button ni lg bgs dr safc bluescreen tu? Suara org ramai ckp la, aku pun x paham knp..konpius aku ni..padahal bluescreen mcm safc 1 dgn safc 2 byk lg point dr 5 button..

byk gak aku dgr org ckp cmni..
tp bro kne paham every management have their own capabilities..
ade pros & cons..
'BAGUS' mksud bro dr segi ape?
minyak save?kete lg mantap? Question
semue bende ade pro & con... lagi byk titik/rpm leh adjust graf akan jadik lebih smooth... camni la contoh...

kalau 5 button julat rpm die maybe setiap 2000 rpm... jadi kalau kat 3k nak ke 6k minyak akan masuk ikut julat tu... tapi seterusnye masuk 6k sebu skit sbb minyak set utk max julat 8k sementare nak dpt 8k tu... tu kalau 5 button...

ni ambik la kate SAFC1 julat rpm die 1k... jadi kalau kat 3k nak ke 4k minyak akan masuk ikut julat tu... jadi seterusnye masuk 4k kurang la sebu skit sbb minyak set utk max julat 5k sementare nak dpt 5k tu... kan 1k nak dpt x la susah sgt...

tu kalau julat 1k... lagi bagus 500 rpm... lagi kecik julat lagi byk titik... lagi smooth... lagi sedap la kot...

halamak lupe lak nak speaking london... x pe la esok die nak tau kalau senang sape2 translate ke atau tunggu la kalau aku rajin...

owh..aku fhm skg..thk abam kai ree hehe..mkna nya lagi byk point lagi bgs la kan...ok ok..
Back to top Go down
View user profile
kai_ree



Number of posts : 148
Birthday : 26/12/1979
Age : 36
Location : Bkt Jelutong - Kajang - Kuala Kangsar
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Sun 5 Dec - 15:52

x paham gak??? x dapek den nak nolong dah... x tau nak tlg explain camne dah...
Back to top Go down
View user profile
penagihdadih



Number of posts : 49
Birthday : 06/01/1988
Age : 28
Location : Shah Alam, Sg Buloh
Registration date : 05/08/2011

PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Fri 19 Aug - 5:11

nice info bro kai ree.. mmg nais explanation.. so lps ni xnk engine sebu kne pki e-manage ultimate la gitu eyh? xpon uni chip?
Back to top Go down
View user profile http://facebook.com/faridcool
Sponsored content




PostSubject: Re: study 5 button..huhu   Today at 17:50

Back to top Go down
 
study 5 button..huhu
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
COMPACTMOTORSPORTS :: Friends of Compactmotorsports :: Electronics-
Jump to: