COMPACTMOTORSPORTS
Welcome to Malaysian Keicar Dragger Clan & 1stop Performance Parts Centre



 
PortalHomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog inCalendar
Clock
Translator
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
Latest topics
» jimat minyak
Tue 14 Jul - 16:14 by caroulx

» Salam perkenalan..
Tue 14 Jul - 16:11 by caroulx

» Salam perkenalan
Thu 2 Oct - 4:18 by Edzuan

» carI Rakan seperjuangan kcar
Mon 22 Sep - 1:49 by kancil 4543

» Salam Perkenalan
Fri 12 Sep - 3:46 by zakiemlk

» salam perkenalan
Thu 14 Aug - 16:29 by ferulnbm

» Newbies Perkenalkan diri
Thu 14 Aug - 6:48 by genji kuwahara

» mohon pendapat camne nk route piping intercooler ni
Thu 10 Jul - 16:44 by mesin tebu

» 850t ...?
Thu 10 Jul - 15:11 by utt


Share | 
 

 luahan hati...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
wanbowzo



Number of posts : 13
Birthday : 08/12/1985
Age : 30
Registration date : 04/05/2010

PostSubject: luahan hati...   Thu 6 May - 10:46

Salam...
kehadapan abg2 yang byk pengalaman dalam cerita turun naik engine ni.
bulan FEB yg lepas ketika adik perempuan saya memandu jentera EX850 manual (10 tahun usianya) timing belt putus, so faham2 la. kat sini nk revile la total sum yg dikenakan oleh workshop melayu tersebut...

RM2000
apa yg dibuat:
head exchange dgn workshop pnya (siap potong dah)
timing belt 1 set
valve
gasket
minyak
oil filter
water pump

Minggu lepas di pagi hari yg sejuk susah plak nk start sebelum tu dua hari nk start dah bt pangai dah, sejak pg tu tiba2 berkepol2 asap putih keluar tepet pn bunyi lagi kuat. Maka dgn itu saya pn merujuk la ke perodua, baru pergi siang tadi selamat sudah engine di baraikan siap gear box dah terlopong. mechenic tu selamba cakap, top overhaul apa yg bengkel lepas buat? saya hnya mampu geleng kepala je. Relek je dia kata, "head gasket macam dah 5 tahun pakai....." panasssss je aku dgn bengkel "tu"

so, mechanic perodua ckp dalam 1.5K juga nk kena stanby. Plus kete siap pn dalam 3minggu.

persoalannya:

1. engine mira apa yg dicadangakn sesuai?
2. setahan mana engine mira ni boleh dijaga?

p/s: actually kancil dah full convert L2s siap cermin salji tu... rare x rare sgt la.... hadoiiiii
Dgn itu saya mengucapkan setinggi terima kasih kepada yg sudi membalas...


Last edited by wanbowzo on Fri 7 May - 5:00; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
matnoor
Dragger
Dragger


Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: luahan hati...   Thu 6 May - 12:20

bg aku mau best ambil hafkat L2s atau L5 sngle..nk smooth L5 16v, nak yg lain L6 pn best..hehehe..slalu servis ikt jadual enjin tu akn tahan dan terjaga..
Back to top Go down
View user profile
wanbowzo



Number of posts : 13
Birthday : 08/12/1985
Age : 30
Registration date : 04/05/2010

PostSubject: Re: luahan hati...   Thu 6 May - 13:10

matnoor wrote:
bg aku mau best ambil hafkat L2s atau L5 sngle..nk smooth L5 16v, nak yg lain L6 pn best..hehehe..slalu servis ikt jadual enjin tu akn tahan dan terjaga..

matnoor: kalau ikutkan hati L2s, body pn dah L2s..
klu nk tau spec engine ni camne?
neway thnks bro....

sebelum tu, kemungkinan part yg susah nk diganti klu pakai spec ni?
1.
2.
3.
4.......
Back to top Go down
View user profile
KingZ
Moderator
Moderator


Number of posts : 430
Birthday : 05/05/1976
Age : 40
Location : PUTRA HEIGHTS & DAMANSARA
Registration date : 21/09/2007

PostSubject: Re: luahan hati...   Thu 6 May - 13:59

nape x sound jer bengkel tu..tau buat ke x tau..ingat 2k tu sket??..iskk..
Back to top Go down
View user profile http://9w2dni.blogspot.com
consonar
Active in DRAG


Number of posts : 245
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: luahan hati...   Fri 7 May - 0:07

RM2000
apa yg dibuat:

head exchange dgn workshop pnya (siap potong dah) - rm400
timing belt 1 set - rm150
valve - rm100
gasket - rm100
minyak - rm 60
oil filter - rm20
water pump - rm100


ni mengikut perkiraan harga maximum yg aku estimate... dalam RM1K utk barang... *actually murah lagi... so, barang RM1K dan labour RM1K.. perghhhhhhhh...

pasal gasket tu tak boleh nak cakap apa, sebab gasket mmg akan nampak buruk kalau dah pasang.. tambah2 kalau pakai shelleck.. lagi nampak buruk, even baru pasang 1 hari, mmg nampak macam 10tahun punya gasket

so, wanbowzo... aku rasa ko pergi balik bengkel yg ko buat rm2000 tu, pastu ko cakap masalah yg berlaku setelah ko amik keter...


hmmm, tukar enjin? saranan?? amik L2 or L2s... parts senang cari... upgrade pun senang... betul... parts senang sgt2 didapati..
Back to top Go down
View user profile
red_k
Admin
Admin


Number of posts : 2938
Birthday : 30/08/1980
Age : 36
Location : COMPACT Central
Registration date : 20/09/2007

PostSubject: Re: luahan hati...   Fri 7 May - 1:05

huh ... mahal2 .... dulu kete 850na mak aku putus timing belt kat klang .... wan mig tukar kan kat tepi jalan ..head dah siap overhaul tukar timing belt etc ,,,, upah rescue tepi jalan ,,,, kos tak sampai RM1K pon ....

_________________

Keicar4Life Blog
www.keicar4life.blogspot.com
Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
Back to top Go down
View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
zer4



Number of posts : 22
Birthday : 29/04/1986
Age : 30
Location : Tg.malim -> Selayang
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: luahan hati...   Fri 7 May - 8:20

PErghhhh,...2K utk top oboholl..
topup ckit dpt Hafkat...
Lau nk sedap jalan jauh pki la L5 4 pisten,lau nk lasak2 sket amik je L2s...

TETAPI selasak lasak L2s tu kalau minyak itam x jage hancai jgak enjin tu..
Back to top Go down
View user profile
wanbowzo



Number of posts : 13
Birthday : 08/12/1985
Age : 30
Registration date : 04/05/2010

PostSubject: Re: luahan hati...   Fri 7 May - 9:55

kingz: bro, saya dah inform pomen tu, tanya la hari tu top overhaul pakai part apa? ori ke cap ayam. sebab dia ckp pakai genuine part perodua. senyap je x respon. Lgpn mechenic perodua ckp, nnt diorang akan bg part yg lain mcam kasi tunjuk kat pomen berkenaan.. so wait and c la apa cerita nya

consonar: bro, thnks for the list... giler lari jauh total nye.. btw semalam perodua minta resit nk compare and checklist part apa yg di tukar.... berhajat nk amik halfcut L2s without part... tp taknak engine lantai. b4 tat, perodua akan bg option kat owner, nak change part baru, or pasang balik engine lepas check... hrrmmmmm

red_k: beruntung kalau dpt sahabat mcm tu... sebab tu org ckp berkawan biar beribu. Tp when the time nk create the relation, susah nk keep the last of bound.... so tiada tolak bandingan sekepala ke tak.. janji ikhlas berkawan.

zer4: bro, kira2 dah xpend up to 2k kat workshop yg "sgt bertauliah"..
nk set up original balik kat perodua dah 1.5K anggaran... kat situ dah 3.5K gilerrrr ahhhh.... klu L2s rasa kat Jc 28 siap pasang kut.... 1.5 ke 28.... besar tu figure nye... padan la kete2 kuat ni duit pn kene kuat... hadoiiiii.
Back to top Go down
View user profile
CAR
Active in DRAG


Number of posts : 38
Location : Sunway
Registration date : 23/02/2010

PostSubject: gilak mahai   Fri 7 May - 10:38

mahai gile...cekikdarah bengkel tu...

list kos mcm Consonar tu aku sokong...takkang timing belt putus upah sampai 1k...silap2 pomen bengkel tu tak tukar ape pun...dia masukkan timing belt je...
Back to top Go down
View user profile
wanbowzo



Number of posts : 13
Birthday : 08/12/1985
Age : 30
Registration date : 04/05/2010

PostSubject: Re: luahan hati...   Sun 9 May - 9:45

car: 2 la pasal bro.. sebab tu mls tinggal kete, sebab x nmpk apa dia tukar pn.....
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: luahan hati...   Today at 8:22

Back to top Go down
 
luahan hati...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
COMPACTMOTORSPORTS :: Friends of Compactmotorsports :: General Technical-
Jump to: