COMPACTMOTORSPORTS
Welcome to Malaysian Keicar Dragger Clan & 1stop Performance Parts Centre



 
PortalHomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog inCalendar
Clock
Similar topics
Translator
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
Latest topics
» jimat minyak
Tue 14 Jul - 16:14 by caroulx

» Salam perkenalan..
Tue 14 Jul - 16:11 by caroulx

» Salam perkenalan
Thu 2 Oct - 4:18 by Edzuan

» carI Rakan seperjuangan kcar
Mon 22 Sep - 1:49 by kancil 4543

» Salam Perkenalan
Fri 12 Sep - 3:46 by zakiemlk

» salam perkenalan
Thu 14 Aug - 16:29 by ferulnbm

» Newbies Perkenalkan diri
Thu 14 Aug - 6:48 by genji kuwahara

» mohon pendapat camne nk route piping intercooler ni
Thu 10 Jul - 16:44 by mesin tebu

» 850t ...?
Thu 10 Jul - 15:11 by utt


Share | 
 

 IHI RHF4 series...mana yg paling besar?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Lan Dugong



Number of posts : 20
Birthday : 28/09/1972
Age : 44
Location : PJ
Registration date : 24/06/2010

PostSubject: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Thu 24 Jun - 9:23

salam,

saya tengok ada banyak series turbo RHF4 ni tapi taktau saiz & spec turbo.

VF13, VF14, VF21, VF25, VF27.

saya cuba cari info spec turbo2 atas tu dlm net tapi tak jumpa. tengok dlm mudah, banyak yg nak jual tapi risau pulak kalau tersilap beli pulak.

ada sesapa tau spec turbo2 tu tak? mintak share dkt sini.

tq.
Back to top Go down
View user profile
mamat999
Dragger
Dragger


Number of posts : 192
Birthday : 22/07/1984
Age : 32
Location : terengganu
Registration date : 19/04/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Thu 24 Jun - 9:27

nk pilih turbo ni bergantung ngan setup kete kita.
kena tau spec kete dlu bru leh cari tebo yg sesuai
cuba up spec kete... bru otai2 bleh bg cadangan.
Back to top Go down
View user profile
Lan Dugong



Number of posts : 20
Birthday : 28/09/1972
Age : 44
Location : PJ
Registration date : 24/06/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Thu 24 Jun - 9:40

mamat999 wrote:
nk pilih turbo ni bergantung ngan setup kete kita.
kena tau spec kete dlu bru leh cari tebo yg sesuai
cuba up spec kete... bru otai2 bleh bg cadangan.

tu lah tu. skrg ni dalam dilemma teramat. sebenarnya turbo dah ada tapi rasa mcm besar sgt. tanak lah pulak keta jadi lembap sgt nanti.

spec keta biasa je. mmg planning nak bolt on. biar orang lain kata kos tinggi kalau compare kan dgn beli halfcut convert terus.

skrg ni:-
1. enjin 850 kancil
2. dah tukar head 12v
3. dah masuk injection kit L2s.
4. skrg ni guna external fuelpump. utk sementara.
5. sementara ni injector pun tukar vr4 n/a punya. taktau brapa cc. sbb injector l2s turbo tak mampu support.
6. e-manage
7. fuel consumption gila jimat!!! hihihihihi. rm10 boleh dpt 90km++
Back to top Go down
View user profile
mamat999
Dragger
Dragger


Number of posts : 192
Birthday : 22/07/1984
Age : 32
Location : terengganu
Registration date : 19/04/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Thu 24 Jun - 9:48

otai2
meh tolong jawab.
nih kena tanya otai2 lme
Back to top Go down
View user profile
Lan Dugong



Number of posts : 20
Birthday : 28/09/1972
Age : 44
Location : PJ
Registration date : 24/06/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Thu 24 Jun - 9:51

enjin dah nak 80,000km dah. tak lama nak tukar timing belt, nak check
clutch. tahun lepas ms tukar head 12v, piston dah boleh goyang2. nak
tukar piston ring.

skrg ni, yg dah ada standby tunggu dlm stor:-
1. tangki injection L2
2. walbro 255lph bukak dr keta lagi satu sbb keta tu dah jadi n/a auto buat jadi famili car bagi bini bawak.
3. intercooler custom
4. banana otw.
5. external wastegate cap ayam kampung
6. injector B8 330cc & vr4 450cc. taktau lagi nak pakai mana satu. nak tunggu bolt on dulu.
7. sard fuel regulator, bukak dari keta lagi satu.
8. boost controller blitz DSBC, bukak dari keta lagi satu gak.
9. gadget2 yg lain2.
10. nanti nak tukar supply fuel line 8mm.
11. racing clutch pun otw.
12. metal head gasket pun dah beli.

plannya nak bolt on nanti masa bawak kluar enjin utk tukar klac set & tukar piston ring.

tak plan nak tukar piston besar. tanak modify banyak2 sgt dkt kancil tu. nak rasa dulu apa yg dah ada.

tu yg tanya tu, turbo rhf4 punya spec. banyak sgt vf tapi takde info & spec pasal turbo2 tu.

plan nya nak boosting paling tinggi 1.2bar, sekali sekala 1.5bar.
Back to top Go down
View user profile
mamat999
Dragger
Dragger


Number of posts : 192
Birthday : 22/07/1984
Age : 32
Location : terengganu
Registration date : 19/04/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Thu 24 Jun - 9:56

besar projek bro
alang2 da cm2 baik upgrade skali pisten skali.
Back to top Go down
View user profile
marchcup
Active in DRAG


Number of posts : 99
Location : k.trg
Registration date : 25/02/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Thu 24 Jun - 13:58

waaa kasi rhf5 terus la
Back to top Go down
View user profile
kai_ree



Number of posts : 148
Birthday : 26/12/1979
Age : 36
Location : Bkt Jelutong - Kajang - Kuala Kangsar
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Thu 24 Jun - 15:09

mamat999 wrote:
besar projek bro
alang2 da cm2 baik upgrade skali pisten skali.
aku pun agak2 setuju sbb dah alang2 lerai camtu... tapi kalau ade modal la...
Back to top Go down
View user profile
fakhrul
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 693
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Thu 24 Jun - 16:50

wow byk barang da standby,
tinggal pasang je..
neway gud luck..
share la nti setup mcm mana...
Back to top Go down
View user profile
cicak_turbo



Number of posts : 30
Registration date : 29/03/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Thu 24 Jun - 16:54

Lan Dugong wrote:
salam,

saya tengok ada banyak series turbo RHF4 ni tapi taktau saiz & spec turbo.

VF13, VF14, VF21, VF25, VF27.

saya cuba cari info spec turbo2 atas tu dlm net tapi tak jumpa. tengok dlm mudah, banyak yg nak jual tapi risau pulak kalau tersilap beli pulak.

ada sesapa tau spec turbo2 tu tak? mintak share dkt sini.

tq.


takde jawapan ke utk persoalan ni? aku pun pakai rhf4 gak.. nak gak tau spec dan perbezaan antara tebo2 rhf4 tu... dah try google tak jumpe arr
Back to top Go down
View user profile
awent77



Number of posts : 111
Location : Sunway Damansara
Registration date : 24/11/2009

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Fri 25 Jun - 0:57

dh ada management masuk family tbo Garret la..
Back to top Go down
View user profile http://www.smokerhaven77.com
Lan Dugong



Number of posts : 20
Birthday : 28/09/1972
Age : 44
Location : PJ
Registration date : 24/06/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Fri 25 Jun - 9:08

kai_ree wrote:
mamat999 wrote:
besar projek bro
alang2 da cm2 baik upgrade skali pisten skali.
aku pun agak2 setuju sbb dah alang2 lerai camtu... tapi kalau ade modal la...

saya nak cuba dgn piston skrg ni dulu, nak rasa dulu sentapan dia camana dgn apa yg nak dibuat nanti.lagipun modal dah makin kurang dah. nak lepaskan apa yg ada dulu. baru nak merangkak-rangkak ni.
Back to top Go down
View user profile
Lan Dugong



Number of posts : 20
Birthday : 28/09/1972
Age : 44
Location : PJ
Registration date : 24/06/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Fri 25 Jun - 9:14

marchcup wrote:
waaa kasi rhf5 terus la

errr....rhf 5 family turbo? rhf 5 series ni dari keta mana pulak?
jarang2 dengar rhf 5 turbo...dah lost dah ni. red pakai rhf 5 kan?

tapi ingat nak cuba dulu rhf 4 series turbo jugak. modal dah makin
kurang dah ni. dah tak boleh tahan tengok barang2 yg duduk dalam
stor....hehehe....nak psg cepat2 nak rasa kancil turbo punya sentapan buah pinggang.
Back to top Go down
View user profile
Lan Dugong



Number of posts : 20
Birthday : 28/09/1972
Age : 44
Location : PJ
Registration date : 24/06/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Fri 25 Jun - 9:20

fakhrul wrote:
wow byk barang da standby,
tinggal pasang je..
neway gud luck..
share la nti setup mcm mana...

insyaAllah. harap2 boleh lah lawan dgn cicak nanti. hihihihihi... dia 882t.
Back to top Go down
View user profile
Lan Dugong



Number of posts : 20
Birthday : 28/09/1972
Age : 44
Location : PJ
Registration date : 24/06/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Fri 25 Jun - 9:24

cicak_turbo wrote:
Lan Dugong wrote:
salam,

saya tengok ada banyak series turbo RHF4 ni tapi taktau saiz & spec turbo.

VF13, VF14, VF21, VF25, VF27.

saya cuba cari info spec turbo2 atas tu dlm net tapi tak jumpa. tengok dlm mudah, banyak yg nak jual tapi risau pulak kalau tersilap beli pulak.

ada sesapa tau spec turbo2 tu tak? mintak share dkt sini.

tq.


takde jawapan ke utk persoalan ni? aku pun pakai rhf4 gak.. nak gak tau spec dan perbezaan antara tebo2 rhf4 tu... dah try google tak jumpe arr

tu lah tu. susah nak cari info rhf 4. beza turbo pun taktau.
ada sesapa yg dah pakai salah satu rhf4 tu atas tu & brapa max boost yg korang penah belasah dgn turbo tu?
Back to top Go down
View user profile
Lan Dugong



Number of posts : 20
Birthday : 28/09/1972
Age : 44
Location : PJ
Registration date : 24/06/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Fri 25 Jun - 9:27

awent77 wrote:
dh ada management masuk family tbo Garret la..

saya tak mampu nak main garrett le. baget dah makin kurang. nak lepaskan apa yg ada dulu.

tq.
Back to top Go down
View user profile
red_k
Admin
Admin


Number of posts : 2938
Birthday : 30/08/1980
Age : 36
Location : COMPACT Central
Registration date : 20/09/2007

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Fri 25 Jun - 10:32

ermmm ..aku pakai rhf 5 last setup ..so far sedap dari td04l .... pickup cpat lagi ... ujung lak kurang lak ..buat main 300m sedap laa kot ..if main ratio tak tau lak ,,, leh lajak lagi ke tak ,,,

_________________

Keicar4Life Blog
www.keicar4life.blogspot.com
Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
Back to top Go down
View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
nomaks



Number of posts : 7
Birthday : 28/02/1980
Age : 36
Registration date : 22/04/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Fri 25 Jun - 10:50

ok klu ko setup 300m ko amek la vf25 masuk seketul , klu ko setup 400m amek vf26 seketul . tune elok2 pstu try baru tau , klu nk dgr teori dgn spec ssh nak explain . Sng ko beli dua2 baru 200x2 . Klu x ngam tukar je sbb tapak semua same , jimat duit pastu bole tukar2 tgk tang mane torg lagi sdp .

Klu xnak pening amek je tebo red_k tu ball bearing lagi . yg penting oil pressure ke tebo ngam konfom tahan lasak.
Back to top Go down
View user profile
red_k
Admin
Admin


Number of posts : 2938
Birthday : 30/08/1980
Age : 36
Location : COMPACT Central
Registration date : 20/09/2007

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Fri 25 Jun - 17:02

nomaks wrote:
ok klu ko setup 300m ko amek la vf25 masuk seketul , klu ko setup 400m amek vf26 seketul . tune elok2 pstu try baru tau , klu nk dgr teori dgn spec ssh nak explain . Sng ko beli dua2 baru 200x2 . Klu x ngam tukar je sbb tapak semua same , jimat duit pastu bole tukar2 tgk tang mane torg lagi sdp .

Klu xnak pening amek je tebo red_k tu ball bearing lagi . yg penting oil pressure ke tebo ngam konfom tahan lasak.

hahah ,,yup agree with u .... hehe ,,, pressure minyak kasi cukup ..kalo tak cukup kuat , kang kong lak turbine hehhe ,,,

_________________

Keicar4Life Blog
www.keicar4life.blogspot.com
Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
Back to top Go down
View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
Lan Dugong



Number of posts : 20
Birthday : 28/09/1972
Age : 44
Location : PJ
Registration date : 24/06/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Sat 26 Jun - 10:58

wokehh....tq tq red & nomaks.

maknanya vf26 besar sket dr vf25. nanti saya pk apa nak pakai.

tq.
Back to top Go down
View user profile
beehun



Number of posts : 44
Birthday : 13/01/1981
Age : 35
Location : Shah Alam & Banting
Registration date : 17/04/2010

PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Sun 25 Jul - 3:37

lan D..nah aku bg pic utk ko wat comparison..GARRET AR48 & RHF4 VF13..



enjoy..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: IHI RHF4 series...mana yg paling besar?   Today at 2:52

Back to top Go down
 
IHI RHF4 series...mana yg paling besar?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» DRFC Camp Jasin,Melaka 29/30-5-2010

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
COMPACTMOTORSPORTS :: Friends of Compactmotorsports :: Turbo/Supercharged-
Jump to: