COMPACTMOTORSPORTS
Welcome to Malaysian Keicar Dragger Clan & 1stop Performance Parts Centre



 
PortalHomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog inCalendar
Clock
Translator
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
Latest topics
» jimat minyak
Tue 14 Jul - 16:14 by caroulx

» Salam perkenalan..
Tue 14 Jul - 16:11 by caroulx

» Salam perkenalan
Thu 2 Oct - 4:18 by Edzuan

» carI Rakan seperjuangan kcar
Mon 22 Sep - 1:49 by kancil 4543

» Salam Perkenalan
Fri 12 Sep - 3:46 by zakiemlk

» salam perkenalan
Thu 14 Aug - 16:29 by ferulnbm

» Newbies Perkenalkan diri
Thu 14 Aug - 6:48 by genji kuwahara

» mohon pendapat camne nk route piping intercooler ni
Thu 10 Jul - 16:44 by mesin tebu

» 850t ...?
Thu 10 Jul - 15:11 by utt


Share | 
 

 masalah kereta berasap.

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
fakhrul
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 693
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: masalah kereta berasap.   Sun 21 Nov - 16:13

salam kepada semua warga cmcommy..

saya ada 1 masalah berkenaan kereta berasap..
masalah terjadi bila sy kerah kereta saya sampai top speed..
asap banyak kuar time sampai top speed tp xtau kuar dari enjin atau ekzos..
bila berhenti xde pulak asap..
apakah simptom2 nya..?

kerjasama para otai amatlah dihargai..
Back to top Go down
View user profile
kai_ree



Number of posts : 148
Birthday : 26/12/1979
Age : 36
Location : Bkt Jelutong - Kajang - Kuala Kangsar
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Mon 22 Nov - 8:52

x tau kuar dr mane??? dah tu camne tau kete kuar byk asap??? bau je ke??? ke tau2 asap dah berkepul2??? kompius nih...
Back to top Go down
View user profile
mamat999
Dragger
Dragger


Number of posts : 192
Birthday : 22/07/1984
Age : 32
Location : terengganu
Registration date : 19/04/2010

PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Mon 22 Nov - 10:56

ada bau pelik x?
asap dari downpipe kot
Back to top Go down
View user profile
fakhrul
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 693
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Mon 22 Nov - 15:53

kai_ree wrote:
x tau kuar dr mane??? dah tu camne tau kete kuar byk asap??? bau je ke??? ke tau2 asap dah berkepul2??? kompius nih...
bila keta tgh jalan tgk back n side mirror da byk asap kat blakang..
bila tgh tekan habis-habisan je,
time bersiar2 xde la pulak.. Evil or Very Mad
Back to top Go down
View user profile
fakhrul
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 693
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Mon 22 Nov - 15:55

mamat999 wrote:
ada bau pelik x?
asap dari downpipe kot
time jalan xdak plak bau,
tp time berhenti ada la bau asap..
time berhenti xde lak asap kuar kat bonet ke ape..
rungsing2..
Back to top Go down
View user profile
toopheq
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 95
Birthday : 06/07/1992
Age : 24
Location : Subang Jaya,USJ
Registration date : 10/11/2010

PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Mon 22 Nov - 17:51

fakhrul wrote:
kai_ree wrote:
x tau kuar dr mane??? dah tu camne tau kete kuar byk asap??? bau je ke??? ke tau2 asap dah berkepul2??? kompius nih...
bila keta tgh jalan tgk back n side mirror da byk asap kat blakang..
bila tgh tekan habis-habisan je,
time bersiar2 xde la pulak.. Evil or Very Mad

time tekan mmg keluar asap,tu asap minyak hitam,biasa minyak yg korang setting utk tebo2 besar akan berlaku benda cmni bile tekan habis, dah byk kali dah aku tgk benda ni,biasa yg pakai tebo2 besar atau yg setting minyak lebih.aku dulu penah duk cucuk kancil tebo,tgk dari belakang tgk mcm biasa,last2 dia tekan,mahu tk makan asap je aku..

ni jawapan dari seorang newbie,kalo salah mintak tunjuk ajar!
Back to top Go down
View user profile
mamat999
Dragger
Dragger


Number of posts : 192
Birthday : 22/07/1984
Age : 32
Location : terengganu
Registration date : 19/04/2010

PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Tue 23 Nov - 13:59

fakhrul wrote:
kai_ree wrote:
x tau kuar dr mane??? dah tu camne tau kete kuar byk asap??? bau je ke??? ke tau2 asap dah berkepul2??? kompius nih...
bila keta tgh jalan tgk back n side mirror da byk asap kat blakang..
bila tgh tekan habis-habisan je,
time bersiar2 xde la pulak.. Evil or Very Mad

cuba cek paip returnmyk dari turbo.
dulu aku kna paip 2 kecik
x lawas bila main boost
Back to top Go down
View user profile
fakhrul
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 693
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Tue 23 Nov - 14:19

toopheq wrote:
fakhrul wrote:
kai_ree wrote:
x tau kuar dr mane??? dah tu camne tau kete kuar byk asap??? bau je ke??? ke tau2 asap dah berkepul2??? kompius nih...
bila keta tgh jalan tgk back n side mirror da byk asap kat blakang..
bila tgh tekan habis-habisan je,
time bersiar2 xde la pulak.. Evil or Very Mad

time tekan mmg keluar asap,tu asap minyak hitam,biasa minyak yg korang setting utk tebo2 besar akan berlaku benda cmni bile tekan habis, dah byk kali dah aku tgk benda ni,biasa yg pakai tebo2 besar atau yg setting minyak lebih.aku dulu penah duk cucuk kancil tebo,tgk dari belakang tgk mcm biasa,last2 dia tekan,mahu tk makan asap je aku..

ni jawapan dari seorang newbie,kalo salah mintak tunjuk ajar!
wahh, newbie xnewbie sgt la jwapan ko Wink
mmg btul tp ni asap putih mcm fogging..
ada orang cakap ni biasa berlaku bile "merembat" sebab minyak hitam naik sket,tp xtau la..
Back to top Go down
View user profile
fakhrul
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 693
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Tue 23 Nov - 14:21

mamat999 wrote:
fakhrul wrote:
kai_ree wrote:
x tau kuar dr mane??? dah tu camne tau kete kuar byk asap??? bau je ke??? ke tau2 asap dah berkepul2??? kompius nih...
bila keta tgh jalan tgk back n side mirror da byk asap kat blakang..
bila tgh tekan habis-habisan je,
time bersiar2 xde la pulak.. Evil or Very Mad

cuba cek paip returnmyk dari turbo.
dulu aku kna paip 2 kecik
x lawas bila main boost
pipe return minyak dari turbo tu pipe yg masuk kat air filter tu ke..?
kalo yg tu dah check,memang ada kuar asap sket..
Back to top Go down
View user profile
skronotoros
Moderator
Moderator


Number of posts : 801
Birthday : 18/08/1986
Age : 30
Location : Balakong - N9 - Melaka - JB
Registration date : 24/02/2010

PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Tue 23 Nov - 14:47

asap putih ke asap itam nih??
aku pn agak konpius..
huhuhuhu.. scratch

_________________
Back to top Go down
View user profile
fakhrul
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 693
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Tue 23 Nov - 15:10

skronotoros wrote:
asap putih ke asap itam nih??
aku pn agak konpius..
huhuhuhu.. scratch
asap putih, kalo asap hitam xnampak rasanya..
Back to top Go down
View user profile
mamat999
Dragger
Dragger


Number of posts : 192
Birthday : 22/07/1984
Age : 32
Location : terengganu
Registration date : 19/04/2010

PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Tue 23 Nov - 16:48

fakhrul wrote:
mamat999 wrote:
fakhrul wrote:
kai_ree wrote:
x tau kuar dr mane??? dah tu camne tau kete kuar byk asap??? bau je ke??? ke tau2 asap dah berkepul2??? kompius nih...
bila keta tgh jalan tgk back n side mirror da byk asap kat blakang..
bila tgh tekan habis-habisan je,
time bersiar2 xde la pulak.. Evil or Very Mad

cuba cek paip returnmyk dari turbo.
dulu aku kna paip 2 kecik
x lawas bila main boost
pipe return minyak dari turbo tu pipe yg masuk kat air filter tu ke..?
kalo yg tu dah check,memang ada kuar asap sket..

paip minyak yg masuk ke cranckcase.
bawah turbo.
atas minyak masuk n bwh minyak keluar.
kalo paip tu kecik atau tersumbat, bila merembat minyak x sempat turun jadi dia keluar ikut turbo n ekzos
Back to top Go down
View user profile
fakhrul
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 693
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Tue 23 Nov - 17:46

ouhh ic...
esok sy check..
akan diupdate kemudian..
tq abg mamat..
Back to top Go down
View user profile
matnoor
Dragger
Dragger


Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 29
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Wed 24 Nov - 2:14

owh..aku pun kna mslh ni jg time rembat asap putih byk kluar dr ekzos dgn downpipe..jd kna slesai kn mslh ni kna tkr pipe return yg lebih besar skt la kn? spya lawas skt myk tu jln msuk crankcase? aku igt tebo aku kong atau piston ring
pun dh out..kalo pakai hos yg hi temp utk ganti pipe return tu ok tak?
Back to top Go down
View user profile
Bearz
Moderator
Moderator


Number of posts : 564
Registration date : 21/09/2007

PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Wed 24 Nov - 6:00

susah nk jawap soalan ko ni......soalan aku x faham langsung...


ASAP putih.....bila keluar tu faham2 laa......kumpul laa duit tu cpt2...tu yg aku faham ngan soalan ko laa....


TURBO kong pon leh gak.....
Back to top Go down
View user profile
mamat999
Dragger
Dragger


Number of posts : 192
Birthday : 22/07/1984
Age : 32
Location : terengganu
Registration date : 19/04/2010

PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Wed 24 Nov - 11:44

matnoor wrote:
owh..aku pun kna mslh ni jg time rembat asap putih byk kluar dr ekzos dgn downpipe..jd kna slesai kn mslh ni kna tkr pipe return yg lebih besar skt la kn? spya lawas skt myk tu jln msuk crankcase? aku igt tebo aku kong atau piston ring
pun dh out..kalo pakai hos yg hi temp utk ganti pipe return tu ok tak?


try tuka paip yg besar sket dari asal, byk pomen buat lubang lain kat crankcase. myk masuk terus kt crankcase. paip asal tutup.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: masalah kereta berasap.   Today at 18:19

Back to top Go down
 
masalah kereta berasap.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
COMPACTMOTORSPORTS :: Friends of Compactmotorsports :: Turbo/Supercharged-
Jump to: