COMPACTMOTORSPORTS
Welcome to Malaysian Keicar Dragger Clan & 1stop Performance Parts Centre



 
PortalHomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog inCalendar
Clock
Translator
May 2018
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
CalendarCalendar
Latest topics
» Salam 2018
Sat 5 May - 6:19 by red_k

» jimat minyak
Tue 14 Jul - 16:14 by caroulx

» Salam perkenalan..
Tue 14 Jul - 16:11 by caroulx

» Salam perkenalan
Thu 2 Oct - 4:18 by Edzuan

» carI Rakan seperjuangan kcar
Mon 22 Sep - 1:49 by kancil 4543

» Salam Perkenalan
Fri 12 Sep - 3:46 by zakiemlk

» salam perkenalan
Thu 14 Aug - 16:29 by ferulnbm

» Newbies Perkenalkan diri
Thu 14 Aug - 6:48 by genji kuwahara

» mohon pendapat camne nk route piping intercooler ni
Thu 10 Jul - 16:44 by mesin tebu


Share | 
 

 Repair kit for td04-09

Go down 
AuthorMessage
matnoor
Dragger
Dragger
avatar

Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 31
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Repair kit for td04-09   Tue 7 Dec - 0:31

nk review skt ttg kit ni ok atau x? bila kt guna brapa lm ble tahan? ada x sapa2 penah guna kit repair ni? kit ni ada d jual kat mudah harga 95 hinggit..tp, x pasti brapa lm ia akan bertahan?


Back to top Go down
View user profile
red_k
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 2940
Birthday : 30/08/1980
Age : 37
Location : COMPACT Central
Registration date : 20/09/2007

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Tue 7 Dec - 2:52

huh ade jual ekk ,,ade sape dah try ? review skit .,..

_________________

Keicar4Life Blog
www.keicar4life.blogspot.com
Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
Back to top Go down
View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
consonar
Active in DRAG


Number of posts : 245
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Tue 7 Dec - 7:07

matnoor wrote:
nk review skt ttg kit ni ok atau x? bila kt guna brapa lm ble tahan? ada x sapa2 penah guna kit repair ni? kit ni ada d jual kat mudah harga 95 hinggit..tp, x pasti brapa lm ia akan bertahan?



bro.. serius cakap... repair kit ini mmg ok... jgn risau... takkan rosak punya unless tebo ko tak dapat pressuse minyak itam yg cukup...

bape lama tahan? subjektif laa bro.. bergantung pada tahap boosting, kadar kekerapan ko tukar minyak itam, kadar tekanan minyak... tp kalau ok, mmg 10-20 tahun baru rosak...
Back to top Go down
View user profile
matnoor
Dragger
Dragger
avatar

Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 31
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Tue 7 Dec - 7:29

consonar wrote:
matnoor wrote:
nk review skt ttg kit ni ok atau x? bila kt guna brapa lm ble tahan? ada x sapa2 penah guna kit repair ni? kit ni ada d jual kat mudah harga 95 hinggit..tp, x pasti brapa lm ia akan bertahan?



bro.. serius cakap... repair kit ini mmg ok... jgn risau... takkan rosak punya unless tebo ko tak dapat pressuse minyak itam yg cukup...

bape lama tahan? subjektif laa bro.. bergantung pada tahap boosting, kadar kekerapan ko tukar minyak itam, kadar tekanan minyak... tp kalau ok, mmg 10-20 tahun baru rosak...

thks bro cunsonar.. Very Happy sharing anda amat dihargai...
Back to top Go down
View user profile
mamat999
Dragger
Dragger
avatar

Number of posts : 192
Birthday : 22/07/1984
Age : 33
Location : terengganu
Registration date : 19/04/2010

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Tue 7 Dec - 16:44

kit ni memang ok. tp kna la pandai pasang. kalo x mmg x thn lama
Back to top Go down
View user profile
matnoor
Dragger
Dragger
avatar

Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 31
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Wed 8 Dec - 4:47

korang pernah cuba tak kit ni? yg hrga 95 hinggit ni?? pirat
Back to top Go down
View user profile
fakhrul
Active in Uphill Racing
Active in Uphill Racing


Number of posts : 693
Registration date : 01/03/2010

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Wed 8 Dec - 7:37

consonar wrote:
matnoor wrote:
nk review skt ttg kit ni ok atau x? bila kt guna brapa lm ble tahan? ada x sapa2 penah guna kit repair ni? kit ni ada d jual kat mudah harga 95 hinggit..tp, x pasti brapa lm ia akan bertahan?



bro.. serius cakap... repair kit ini mmg ok... jgn risau... takkan rosak punya unless tebo ko tak dapat pressuse minyak itam yg cukup...

bape lama tahan? subjektif laa bro.. bergantung pada tahap boosting, kadar kekerapan ko tukar minyak itam, kadar tekanan minyak... tp kalau ok, mmg 10-20 tahun baru rosak...
tq bro,berita baik utk geng2 pakai turbo nih..
Back to top Go down
View user profile
adamEJ-VET

avatar

Number of posts : 3
Birthday : 08/10/1982
Age : 35
Location : kuala lumpur
Registration date : 02/02/2011

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Wed 2 Feb - 14:29

eh , bro...
mane nk beli repair kit ni?
aku nk gak la...
Back to top Go down
View user profile http://www.facebook.com/eizuyas san
matnoor
Dragger
Dragger
avatar

Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 31
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Wed 2 Feb - 16:11

adamEJ-VET wrote:
eh , bro...
mane nk beli repair kit ni?
aku nk gak la...

ada jual dkt mudah.com...try lah cari
Back to top Go down
View user profile
afad382

avatar

Number of posts : 71
Location : ipoh
Registration date : 20/12/2010

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Thu 9 Jun - 17:06

cek kat mudah.com smlm.. mcm dh naik hrg je rm185++..

sy memerlukan kit ni so sapa2 yg bole rekemen kat mana bole dpt dgn hrg yg berpaptutan bgtau sy ye.. dgn kwn2 lg senang nk deal.. 0122750257
Back to top Go down
View user profile
red_k
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 2940
Birthday : 30/08/1980
Age : 37
Location : COMPACT Central
Registration date : 20/09/2007

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Fri 10 Jun - 2:04

afad382 wrote:
cek kat mudah.com smlm.. mcm dh naik hrg je rm185++..

sy memerlukan kit ni so sapa2 yg bole rekemen kat mana bole dpt dgn hrg yg berpaptutan bgtau sy ye.. dgn kwn2 lg senang nk deal.. 0122750257

ermmm yg aku tau ...kat mudah tuh jek ada jual ,,,lain tempat takpernah nampak lak .........

_________________

Keicar4Life Blog
www.keicar4life.blogspot.com
Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
Back to top Go down
View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
matnoor
Dragger
Dragger
avatar

Number of posts : 207
Birthday : 19/01/1987
Age : 31
Location : Labuan
Registration date : 27/02/2010

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Fri 10 Jun - 2:09

afad382 wrote:
cek kat mudah.com smlm.. mcm dh naik hrg je rm185++..

sy memerlukan kit ni so sapa2 yg bole rekemen kat mana bole dpt dgn hrg yg berpaptutan bgtau sy ye.. dgn kwn2 lg senang nk deal.. 0122750257

try cek kat lelong..ada tu jual rm95 td04 kit ni..
Back to top Go down
View user profile
afad382

avatar

Number of posts : 71
Location : ipoh
Registration date : 20/12/2010

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Fri 10 Jun - 17:14

Back to top Go down
View user profile
subaruimpreza81

avatar

Number of posts : 49
Birthday : 10/08/1981
Age : 36
Location : Ipoh - Kangar
Registration date : 23/06/2011

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Thu 23 Jun - 9:57

klu nak blh pm teman...blh teman cek rm90
Back to top Go down
View user profile http://subaruimpreza81.blogspot.com/
afad382

avatar

Number of posts : 71
Location : ipoh
Registration date : 20/12/2010

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Thu 23 Jun - 18:55

ok en zulsubaru.. nti teman tpon mike..
Back to top Go down
View user profile
subaruimpreza81

avatar

Number of posts : 49
Birthday : 10/08/1981
Age : 36
Location : Ipoh - Kangar
Registration date : 23/06/2011

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Fri 24 Jun - 0:11

ok bos
Back to top Go down
View user profile http://subaruimpreza81.blogspot.com/
subaruimpreza81

avatar

Number of posts : 49
Birthday : 10/08/1981
Age : 36
Location : Ipoh - Kangar
Registration date : 23/06/2011

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Tue 28 Jun - 12:22

dh jmp bro afad yg otai td......mmg otai punya...
Back to top Go down
View user profile http://subaruimpreza81.blogspot.com/
afad382

avatar

Number of posts : 71
Location : ipoh
Registration date : 20/12/2010

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Tue 28 Jun - 19:23

umur lanjut br mau main kete bkn otai namanya.. timaksh zul.. pagi ni aku try servis tebo tu.. rupanya kita berjiran se taman he3
Back to top Go down
View user profile
subaruimpreza81

avatar

Number of posts : 49
Birthday : 10/08/1981
Age : 36
Location : Ipoh - Kangar
Registration date : 23/06/2011

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Tue 28 Jun - 23:35

afad382 wrote:
umur lanjut br mau main kete bkn otai namanya.. timaksh zul.. pagi ni aku try servis tebo tu.. rupanya kita berjiran se taman he3


setempat je...taman jauh skit...hehehheheeeee....org lama tu kira otai la..
Back to top Go down
View user profile http://subaruimpreza81.blogspot.com/
red_k
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 2940
Birthday : 30/08/1980
Age : 37
Location : COMPACT Central
Registration date : 20/09/2007

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Wed 29 Jun - 2:45

HEHEH ,,,,

kalo free up la skit pic tgh service turbine tuh ,,,rm90 ekk ..? murah la plak hehe ,,,

_________________

Keicar4Life Blog
www.keicar4life.blogspot.com
Performance Parts - Thai Msports Trip - Keicar News
Once Compactmotorsports, Forever Compactmotorsports
Back to top Go down
View user profile http://www.keicar4life.blogspot.com
subaruimpreza81

avatar

Number of posts : 49
Birthday : 10/08/1981
Age : 36
Location : Ipoh - Kangar
Registration date : 23/06/2011

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Wed 29 Jun - 2:48

red_k wrote:
HEHEH ,,,,

kalo free up la skit pic tgh service turbine tuh ,,,rm90 ekk ..? murah la plak hehe ,,,

Smile ambik 3set harga lgi murah...hehehe
Back to top Go down
View user profile http://subaruimpreza81.blogspot.com/
subaruimpreza81

avatar

Number of posts : 49
Birthday : 10/08/1981
Age : 36
Location : Ipoh - Kangar
Registration date : 23/06/2011

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Wed 29 Jun - 23:52

abg afad dh siap pasang dh smlm....cepat2..
Back to top Go down
View user profile http://subaruimpreza81.blogspot.com/
afad382

avatar

Number of posts : 71
Location : ipoh
Registration date : 20/12/2010

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Wed 6 Jul - 19:10

redk:
gmbr xambik sbb xde camera o hp bercamera masa tu.. tp aku akan up dr forum lain.
selama 1 mgu dh guna ni ok je xde mslh. tebo function spt biasa alhamdulillah.. boost skrg 0.7 je ha3 xbuat apa2 lg..

subaruimp:
tq ada masa nti kita pi minum k
Back to top Go down
View user profile
subaruimpreza81

avatar

Number of posts : 49
Birthday : 10/08/1981
Age : 36
Location : Ipoh - Kangar
Registration date : 23/06/2011

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Wed 6 Jul - 23:31

afad382 wrote:
redk:
gmbr xambik sbb xde camera o hp bercamera masa tu.. tp aku akan up dr forum lain.
selama 1 mgu dh guna ni ok je xde mslh. tebo function spt biasa alhamdulillah.. boost skrg 0.7 je ha3 xbuat apa2 lg..

subaruimp:
tq ada masa nti kita pi minum k

jgn kata minum...ahad jmp kt trek...p tgk je la...kot nak ikut larian amal pun blh....blh teman roger
Back to top Go down
View user profile http://subaruimpreza81.blogspot.com/
afad382

avatar

Number of posts : 71
Location : ipoh
Registration date : 20/12/2010

PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   Fri 8 Jul - 19:23

atas permintaan red_k:

[quote='voicenoice' pid='528272' dateline='1273465283']
Salam bahagia pada semua.

kat sini aku up cara-cara DIY untuk replace internal part turbo.
repair kit ni sekarang dah melambak-lambak jual termasuk la yang cap itik gantung.

harga minor repair kit:
cap itik=RM100-RM200
original(MHI)=RM300

apekehal mahal sgt ori nih..baik beli cap itik ke cap ayam ke..
-statement yang biasa kita dengar

aku dah penah pakai cap itik punya repair kit hasil dia memang ok for the first time tapi tak long lasting..henjut punya henjut taksampai sebulan kong, sleeve bearing/journal bearing dah makan dan oil seal ring dah makan..

MHI (untuk TD punya turbo) lasting sampai aku tuka tebo baru..

kesimpulan= u get what u pay

ok first step untuk tukar minor repair kit ni adalah untuk faham anatomi turbo (ni diagram untuk TD04 sebab aku pakai TD04)


lepas dah faham sampai betol-faham baru laa sediakan alatan yang sepatutnya..
1-minor kit repair cap itik mahupun original
2-Clip plyer yang jenis close to close tip
3-spannar 8mm
4-spannar 12mm
5-screw driver (flat)
6-pen marker
7-minyak enjen..jgn pakai minyak gamat ye
8-petrol/diesel/degreese...pape la nak cuci karbon
9-beros
10-bekas takung(proses cuci part)

ok next, bukak compressor housing pakai clip plyer..Turbo TD normally pakai clip..nak bukak ni nampak mcm senang tapi memerlukan cengkaman tangan yang hebat serta bantuan untuk cungkil keluar clip tersebut..bagi yang tak faham ape kejadah yang aku karang ni, boleh refer gambir kat bawah


skang letak jauh-jauh comp housing tu agar tidak menjadi gangguan..nak kene cuci ke housing tu? ikot korang lah..
sebelum korang bukak compressor wheel, aku sarankan korang marking dulu posisi wheel tersebut..make sure turbin wheel pon paralel marking.
ni bertujuan kononye tak nak lari balancing. bab balancing ni aku malas nak ulas byk2. korang google lah kalo nak tau detail lagi.
kalo risau sgt pasal balancing ni, anta tong buat balancing(aku taktau harga) kalo kat ipoh RM150.

amik perhatian, untuk bukak wheel compressor sila pusing arah jam ataupon org kg aku panggil clockwise..(ada jugak yang loose anticlockwise as normal)
ok..bila dah bukak comp wheel tu korang akan nampak 1 lagi clip pin..bukak je dgn konfiden.



ni keadaan bila dah keluarkan compressor bearing housing
lepas keluarkan bearing housing ni, keluarkan dulu 'O' ring seal kat blah dalam katrij..
perhatian: ade 2 type of bearing iaitu Flatback dan Superback..normally TD04 pakai Superback.
keluarkan bearing superback tu dari housing.point die korg akan dengar bunyi snapping masa nak kuarkan

pada bearing sleeve ni ade seal ring yg halus..pon keluarkan gak..(minor kit ada replacement)

next step, keluarkan bearing center housing.then keluarkan sleeve plate..cungkil sikit2


next, tolak slow2 shaft sampai keluar dari katrij..point die korg akan dengar bunyi "klick"...ni kene hati2 siket..jgn gelojoh.


biasanya journal bearing turbin area akan melekat pada shaft.seiring dengan metal plate katrij.
pada turbin blade area korng akan nampak seal ring..keluarkan jugak.(minor kit ada replacement)
dalam masa yang sama turbin journal bearing pon keluarkan sekali.

dah tu ape lagi..kasi cuci la katrij, wheel blade,shaft dan segala benda yg perlu dicuci


Bersambung.......

dah puas hati mencuci, mulakan kerja2 pemasangan balik.
masukkan seal ring pada turbin blade area..ni kena hati2 dan nak pasang ni agak tricky..kesabaran yg paling penting..


selesai pasang ring tersebut, masukkan journal bearing yg baru dalam katrij/CHRA



jgn lupa minyakkan dulu bearing tu (pakai minyak ejen)
next masukkan shaft dan tekan slow2 sampai snapping dan make sure posisi seal ring tak lari. penting part nih..sleeve plate katrij jgn lupa plak..
try untuk pusing slow2 shaft tu..ni kene pakai feel sket..make sure pusingan tu lancar..ingat! pusing slow2..

setel bahagian turbin. ok masukkan journal bearing (compressor part) jgn lupa minyakkan dulu ye.



masukkan sleeve plate dan center comp bearing




ok untuk housing dan superback bearing compressor pulak.
masukkan dengan tanpa rasa gelojoh seal ring pada superback bearing.


tekan masuk bearing ni dalam housing slow2..sampai snapping..makesure kedudukan ring tak senget.



next, pasang 'O' ring seal yang baru..

masukkan housing comprssr bearing dan pasang clip.
fit in wheel blade dan skrukan..so kat sini pasang ikut marking yang memula buat tadi (in term or balancing) ketatkan skru ikot lawan jam.

tadaaa...dah siapp


so pasang compressor housing 'O' ring seal,housing compressor dan tubin housing...setel

few things to take note.
1-mostly semua jenis TD04 pakai kit yg sama.
2-center ring dalam CHRA akutak ganti..sebab payah nak bukak..so far ni tarahal
3-selalunya seal ring ni la punca turbo fogging/leaking..sebab ring dah tak kental..ada byk punca tebo kong aku malas nak ulas byak.
4-buat pada hari yang tenang tanpa gangguan, kerja remeh dan leceh.

amaran: aku buat ni semua atas risiko aku sendiri..so kalo korg nak buat gak, sendiri tanggung yer.

sekian, salam
[/quote]

dipetik tanpa disunting dr http://www.kcarlife.com/forum/showthread.php?tid=22027
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Repair kit for td04-09   

Back to top Go down
 
Repair kit for td04-09
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
COMPACTMOTORSPORTS :: Friends of Compactmotorsports :: Turbo/Supercharged-
Jump to: